Favoritter

Laster inn favoritter

Slik forlenger du levetiden på dine fotballsko

Slurver du med vedlikeholdet? Se de enkle grepene du kan gjøre for å forlenge levetiden på fotballskoene dine.


Fotballsko er helt klart en forbruksvare, og ønsker du at fotballskoene skal holde en god stund er det svært viktig at du ikke slurver med vedlikeholdet. Samtidig er det viktig å huske at de dyreste fotballskoene ikke nødvendigvis er de fotballskoene med best holdbarhet eller lengst levetid. Slike toppmodeller er som regel laget med tynnere materialer for best mulig ytelse og prestasjon på «kampdager». Ønsker du en fotballsko som holder lengst mulig, så kan det være en god idé å se på undermodeller, altså fotballsko i en lavere prisklasse enn toppmodellene. Passformen, materialene og ytelsen er kanskje ikke den samme som på toppmodellene, men til gjengjeld får du en fotballsko som tåler en støyt. 


Se hele vårt utvalg av fotballsko her >


1) Velg riktige knotter på fotballskoene

Dette er kanskje det viktigste momentet og er helt avgjørende for å forlenge levetiden på fotballskoene dine. Det finnes nemlig en rekke yttersåler med ulike knottesystemer beregnet for spill på blant annet naturgress, våte gressbaner, kunstgress og innendørs/futsal. Å velge riktig yttersåle og/eller knotter til underlaget du spiller på er viktig både for ytelse, grep, feste og riktig belastning. 


Les vår egen knotteguide HER


Les også: Guide: Kunstgressknotter til fotballsko: Hva skal jeg velge?


2) La fotballskoene tørke

Fotballskoene, akkurat som utøveren, trenger å restituere etter trening eller kamp. Det vil si at materialene trenger å tørke opp for å gjenopprette sin styrke og funksjonalitet. Fotballsko som forblir fuktige over tid vil bidra til en forråtnelsesprosess som ødelegger materialene. Dette kjennetegnes ofte av en skarp og vond lukt, som de færreste ønsker å ha innendørs. Derfor er det viktig å la fotballskoene tørke endt fotballøkt. Det høres kanskje banalt ut, men her slurver fryktelig mange fotballspillere. Fotballsko som blir liggende i et vått og fuktig miljø over tid, for eksempel i en bag, sekk eller skopose, forkorter nemlig levetiden og holdbarheten betraktelig på skoene. 


Start med å fjerne smuss og skitt fra overdelen og knottene med for eksempel en klut eller en tannbørste. Deretter lar du fotballskoene stå i frisk luft eller romtemperatur til de har blitt tørre. Unngå direkte varmekilder som skotørkere og gulv med undervarme/varmekabler. Dette fremskynder tørkeprosessen, men er ikke å anbefale da dette tørker ut materialene og i verste fall kan påvirke skoenes passform og ytelse. Bruk heller gammelt avispapir for å fremskynde tørkeprosessen og trekke ut den verste fuktigheten.


Les også: Guide: Dette bør du tenke på ved kjøp av nye fotballsko


3) Løsne skolissene på fotballskoene

Nok et tips som for mange kan virke banalt. Men igjen er det mange som slurver her. Dersom du ikke bruker lisseløse fotballsko, da. Kan du med hånden på hjertet si at du aldri har dratt av deg fotballskoene uten å løsne skolissene? Dette tærer særlig på hælpartiet av skoene, samtidig som sømmer og annen støttefunksjon over tid slites ut og ødelegger passformen på fotballskoene. Dette fikser du! 


4) Behandling av overdelsmateriale og yttersåle

Fotballsko i mikrofiber og syntetiske materialer, dominerer i dag fotballskomarkedet. Disse fotballskoene tilbyr samtidig langt på vei den samme komforten som skinnsko tradisjonelt har gitt. Selv om fotballsko i mikrofiber ikke består av naturlige materialer trenger de likevel vedlikehold. Vær derfor nøye med å rense og tørke både overdelen og yttersålen/knottesystemet etter bruk med for eksempel en klut eller en tannbørste. La deretter fotballskoene stå i frisk luft eller romtemperatur til de har blitt tørre. Og unngå som sagt direkte varmekilder som vil ødelegge materialene og passformen.


Fotballsko i skinn tiltrekker lett til seg vann og fuktighet, og er et «levende» materiale. For å opprettholde mykheten og komforten, bør fotballsko i skinn derfor behandles med lærbalsam eller skokrem. Unngå smøring og puss av skinnsko når de er våte. Husk også at du aldri må utsette skinnsko for direkte varme når skoene er våte eller fuktige. Dette gjør at skinnet blir hardt, «krymper» eller trekker seg sammen, samt at skoene mister sin gode passform.


5) Benytt ulike fotballsko til trening og kamp

Ja, denne er vi klar over kan virke en smule 'billig' fra en selgers ståsted. Men dersom du er en seriøs fotballspiller, eller spiller fotball flere ganger i uken, er vår erfaring at du helt klart bør vurdere å ha flere par fotballsko. På den ene siden må du nesten ha flere par fotballsko dersom du spiller på ulike underlag som gress, kunstgress, grus/turf og innendørs/futsal. Samtidig kan det være fordelaktig å ha ulike fotballsko til trening og kamp for å minske slitasjen på fotballskoene.


Kvaliteten på kunstgressunderlagene i Norge varierer veldig, og spesielt de eldre underlagene er harde. Såkalte Turf-sko (TF) har knotter til spill på harde underlag som grus, kunstgress og bingefotball, og kjennetegnes av en flat og myk yttersåle med mange små knotter. TF-sko har generelt god demping, og fungerer derfor svært godt som en mengdetreningssko - uansett alder. Særlig til fotballivrige barn og unge anbefaler vi derfor slike TF-sko. Et par fotballsko TF-knotter er dessuten et veldig godt valg å benytte til trening for å avlaste føttene og kroppen. 

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.