Favoritter

Laster inn favoritter

""

Dette bør du tenke på ved kjøp av nye fotballsko

Det er mange ting å ta hensyn til når man skal kjøpe nye fotballsko. Sjekk ut hva du bør tenke på her.

Fotballsko er ikke lenger bare fotballsko. Fotballskomarkedet har blitt enormt og det finnes nå utallige modeller med ulike egenskaper. Fotballsko har i utgangspunktet en enkel konstruksjon, men det er ikke dermed sagt at det er lett å finne de fotballskoene som passer best for deg og ditt behov. Her er noen av de viktigste tingene du bør tenke på neste gang du skal kjøpe fotballsko.

Se hele vårt utvalg av fotballsko her

Hvilket underlag skal du spille på?

Dette er kanskje det første spørsmålet du bør stille deg. Spiller du på gress, vått gress, kunstgress, grus eller innendørs? Dersom du spiller på flere typer underlag, kan det gjøre valget vanskeligere. Først og fremst bør du velge sko etter hvilket underlag du spiller MEST på. Spiller du for eksempel mest på kunstgress, men en gang i blant på gress, vil det være mest fornuftig å gå for fotballsko beregnet for kunstgress. Men samtidig bør du ha i bakhodet at en kunstgressko ikke er optimalt på en gressbane, og gressko er ikke beregnet for spill på kunstgress. Dersom du spiller på flere typer underlag i løpet av en sesong, vil det optimale derfor være å ha fotballsko til alle underlagene du spiller på.

Les også: Guide: Velg riktige knotter på fotballskoene

Les også: Guide: Slik forlenger du levetiden på fotballskoene

Hvilket overdelsmateriale bør jeg velge?

Tidligere skilte vi hovedsakelig mellom skinnsko og fotballsko i mikrofiber/syntetisk. Nå har disse to hovedkategoriene fått selskap av fotballsko med strikket (knit) overdel. Egenskapene dem i mellom er ulike, men kort fortalt er hovedforskjellene på passform, komfort, ballfølelse/kontroll og vekt.

""

Skinnsko er det mest tradisjonelle overdelmaterialet for fotballsko. Det finnes ulike typer skinn, og noen er mykere enn andre. Den beste egenskapen ved skinnsko er likevel komforten og mykheten, samt skinnets gode egenskap til å strekke seg eller tilpasse seg foten. Skinnsko tilbyr derfor suveren ballfølelse. På den andre siden er skinn et "levende" materiale, og suger lett til seg vann og fuktighet. For å opprettholde mykheten og komforten, bør skinnsko dessuten vedlikeholdes med lærbalsam eller skokrem.

""

Fotballsko i mikrofiber, eller i syntetisk materiale, har blitt svært populære. Skoene er lettere enn skinnsko og er samtidig mer robuste og slitesterke. Dessuten trenger slike sko minimalt med vedlikehold, men ofte har slike syntetiske sko ikke den samme komforten og mykheten som skinnsko. Likevel har de syntetiske materialene med tiden blitt svært komfortable, noe som har gjort forskjellene mellom skinnsko og fotballsko i mikrofiber minimale.

Les også: Guide: Kunstgressknotter til fotballsko

""

Fotballsko med strikket(knit) overdel er det siste tilskuddet av overdelsmaterialer for fotballsko. Slike sko er lette og smidige, men den beste egenskapen er likevel at det strikkede garnmaterialet tilbyr en barbeint- eller sokk-lignende passform. Fotballsko med strikket overdel kombineres ofte med syntetiske materialer eller skinn, og bidrar på den måten til en unik passform.

Hvilken størrelse skal jeg velge?

Å velge riktig størrelse på fotballskoene er ofte vanskelig, og det er delte meninger om hva som er den "riktige" størrelsen. Skinnsko bør for eksempel sitte helt tett for å oppnå den beste komforten, og noen vil til og med si at du bør gå ned i størrelse siden skinnsko har gode egenskaper for å strekke seg etter fotens lengde og form. Fotballsko skal - på generelt grunnlag - alltid sitte helt tett for å oppnå den beste ballfølelsen. For noen gjør dette likevel at mye av komforten og passformen forsvinner. Produsentene har mange ulike modeller med varierende lengder og ulike lester. Prøv deg derfor fram, gjerne med utgangspunkt i den størrelsen du bruker i joggesko eller fritidssko. Husk at det er først når du selv føler deg komfortabel at du har valgt riktig størrelse.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.

Dette nettstedet bruker cookies for å sikre at du får den beste opplevelsen.

Les mer