Favoritter

Laster inn favoritter

""

Kunstgressknotter til fotballsko: Hva skal jeg velge?

Skal du ha nye kunstgressko, men er usikker på hvilke knotter du skal velge? Vi guider deg gjennom de ulike knottetypene til kunstgress fra adidas, Nike og PUMA. 

Utviklingen og moderniseringen av kunstgressbaner har vokst de siste årene og er i dag det underlaget nordmenn flest spiller fotball på. Samtidig har kunstgress blitt et fullverdig alternativ til gressbanene på profesjonelt nivå i Norge, selv om naturgress vs. kunstgress-debatten nok aldri vil ta helt slutt.

Se hele vårt utvalg av fotballsko med kunstgressknotter her

De siste årene har de store fotballskoprodusentene som adidas, Nike og PUMA registrert at antall kunstgressbaner har vokst kraftig på verdensbasis - også i lille "kunstgress-Norge". Det har banet vei for et nytt marked som tidligere ble helt dominert av fotballsko med FG-knotter (gress). Tidligere var det kun såkalte takedown-modeller, eller undermodeller, som ble produsert til bruk på kunstgress. Den markante økningen av kunstgressbaner har derimot åpnet for at stadig flere av produsentenes toppmodeller også har blitt tilgjengelig med AG-knotter - til glede for mange her til lands. I dag har utvalget av fotballsko med AG-knotter blitt såpass stort at det kan være vanskelig å se forskjell på de ulike knottekonfigurasjonene. Men det er noen fellestrekk som gjelder for alle kunstgressko: AG står for 'Artificial Grass/Ground' , og er fotballsko med knotter som er beregnet for spill på kunstgressbaner. Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes som regel av flere små, korte og myke knotter som er strategisk plassert over hele yttersålen slik at trykket fordeles jevnt, samt at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. Disse egenskapene, og det faktum at belastningen på kropp og ledd blir minimal, gjør at AG-knotter er det naturlige valget for spill på alle typer kunstgress.

adidas

adidas har faktisk to ulike knottetyper som er godkjent til bruk på kunstgress. Den ene er fotballskoene som kun er merket med 'AG', mens den andre er fotballskoene som har betegnelsen 'FG/AG'.

AG 

""

AG-skoene har den kjente og klassiske AG-konfigurasjonen som kjennetegnes av mange runde og korte knotter som er strategisk plassert over hele yttersålen slik at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. Disse knottene er dessuten myke og har ofte et forsterket frontparti for bedre holdbarhet. AG-fotballskoene fra adidas har en "snill" yttersåle som er veldig skånsom mot kroppen og som på den måten sørger for at belastningen på kroppen blir minimal. Disse fotballskoene er derfor et suverent alternativ på de aller fleste kunstgressbaner.

Se utvalget av fotballsko med AG-knotter fra adidas her

FG/AG

""

Stadig flere adidas-modeller får betegnelsen FG/AG. Dette betyr at fotballskoene har et hybrid-knottesystem som er godkjent til bruk på både naturgress og kunstgress. Det spesielle med disse knottene er at de har en åpenbar FG-konfigurasjon med tanke på at det er relativt få knotter som er vesentlig mer «aggressive» enn de rene AG-knottene. Dersom du går for fotballsko med FG/AG-knotter er det viktig å huske på at de hovedsakelig er designet for spill på naturgressbaner og nyere kunstgressbaner. Dette er altså de aller nyeste typene kunstgressbaner som har høytstående og oppreist overflate. Vær også oppmerksom på at disse knottesystemene ikke vil fungere for alle på kunstgress. Dersom du opplever FG/AG-knottene som for harde eller «hissige» til bruk på kunstgress, bør du vurdere de «snillere» knottesystemene du finner på AG eller TF.

FG/AG-knottene er derimot godkjent til bruk på alle typer kunstgress - nye som gamle. Men med tanke på lengden og hardheten på FG/AG-knottene vil disse hybridknottene for enkelte bli for "aggressive" å bruke på eldre, harde og slitte kunstgressbaner - som vi jo har en del av i Norge. Vi anbefaler derfor at du føler seg fram med FG/AG-knottene til adidas for å finne ut om slike knottesystemer med klare FG-likheter fungerer for deg og underlaget du spiller på til vanlig.

PS! Legg merke til at skoeskene til adidas ikke alltid er markert med FG/AG, men kun FG.

Se utvalget av fotballsko med FG/AG-knotter fra adidas  her

Nike

AG

""

Den amerikanske giganten produserte tidligere fotballsko som kun ble merket 'AG' og som var svært likt AG-konfigurasjonen på noen av dagens adidas-modeller. Senere kom AG-PRO-knottene - tilpasset nyere generasjons kunstgressbaner.

AG-knottene er nå tilbake for fullt, og er på mange måter skreddersydd for «norske kunstgressforhold». Disse runde og myke knottene er jevnt fordelt over hele yttersålen og gir min minimal belastning på kropp og bein. 

AG-PRO

""

AG-PRO-knottene kjennetegnes av en kombinasjon av runde og avlange knotter som er uthulet. Dette åpner for raskere respons i underlaget og hindrer dessuten at knottene penetrerer kunstgressoverflatene for dypt som kan føre til belastningsskader. Legg merke til at AG-PRO-knottesystemet har vesentlig færre knotter enn Nikes AG-utgaver, og kan minne om knottesystemet på en FG-sko. Til forskjell fra AG-knottesystemet maksimerer disse runde AG-PRO-knottene grepet og festet på kunstgresset, samtidig som varmen fra kunstgresset minimeres.

Nikes AG-PRO-knotter har blitt tilpasset spill - først og fremst - på nyere typer kunstgressbaner. Det betyr at det er færre knotter på Nikes kunstgressmodeller, som for enkelte kan gjøre at knottene blir for harde å bruke på eldre, harde og slitte kunstgressbaner. Her gjelder det derfor å kjenne sin egen kropp og fysikk, eller vurdere de robuste TF-modellene som et alternativ.

Se utvalget av fotballsko med AG- og AG-PRO-knotter fra Nike her

PUMA

FG/AG

""

PUMA opererer med kunstgressmodeller hovedsaklig merke med FG/AG og MG. I likhet med adidas-modellene betyr FG/AG-betegnelsen hos PUMA at modellene er godkjent til bruk på både naturgress og kunstgress. På de fleste kunstgressmodellene benyttes det en kombinasjon av runde og avlange knotter. De runde knottene er spesielt gunstige på kunsgressbaner og gir gode forutsetninger for retningsforandringer og vendinger, mens de avlange knottene sikrer godt grep og feste i kunstgressunderlaget.

MG

""

MG (Multiground) er det andre kunstgress-knottesystemet du finner hos PUMA. Disse knottene kan sies å være en mellomting av AG og TF, og kjennetegnes av mange runde knotter som er fordelt jevnt over hele yttersålen. Dette knottesystemet fungerer veldig godt på alle typer kunstgress  - spesielt de  eldre og slitte typene - og til dels på harde og kortklipte gressbaner.

I Norge spiller stadig flere på kunstgress året rundt, og vi anbefaler derfor alle som spiller regelmessig på kunstgress å benytte fotballsko med AG-knotter. Dette er med på å forebygge skader, minsker slitasjen på kropp og ledd, og er dessuten vesentlig «snillere» mot kroppen enn eksempelvis bruk av FG-knotter på kunstgress.

Se utvalget av fotballsko med AG- og MG-knotter fra PUMA  her

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.