Favoritter

Laster inn favoritter

Kunstgressknotter til fotballsko: Hva skal jeg velge?

Skal du ha nye kunstgressko, men er usikker på hvilke knotter du skal velge? Vi guider deg gjennom de ulike knottetypene til kunstgress fra adidas, Nike og PUMA.


Utviklingen og moderniseringen av kunstgressbaner har vokst de siste årene og er i dag det underlaget nordmenn flest spiller fotball på. Samtidig har kunstgress blitt et fullverdig alternativ til gressbanene på profesjonelt nivå i Norge, selv om debatten naturgress vs. kunstgress nok aldri vil ta helt slutt.


Se hele vårt utvalg av fotballsko med kunstgressknotter her >


De siste årene har de store fotballskoprodusentene som adidas, Nike og PUMA registrert at antall kunstgressbaner har vokst kraftig på verdensbasis - også i lille "kunstgress-Norge". Det har banet vei for et nytt marked som tidligere ble helt dominert av fotballsko med FG-knotter (gress). Tidligere var det kun såkalte takedown-modeller, eller undermodeller, som ble produsert til bruk på kunstgress. Den markante økningen av kunstgressbaner har derimot åpnet for at stadig flere av produsentenes toppmodeller også har blitt tilgjengelig med AG-knotter - til glede for mange her til lands. I dag har utvalget av fotballsko med AG-knotter blitt såpass stort at det kan være vanskelig å se forskjell på de ulike knottekonfigurasjonene. Men det er noen fellestrekk som gjelder for alle kunstgressko: AG står for 'Artificial Grass/Ground' , og er fotballsko med knotter som er beregnet for spill på kunstgressbaner. Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes som regel av flere små, korte og myke knotter som er strategisk plassert over hele yttersålen slik at trykket fordeles jevnt, samt at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. Disse egenskapene, og det faktum at belastningen på kropp og ledd blir minimal, gjør at AG-knotter er det naturlige valget for spill på alle typer kunstgress.

adidas

AG - Artificial Grass/Ground (4G)


AG-skoene til adidas kjennetegnes av relativt få, korte og myke knotter som er strategisk plassert over hele yttersålen, slik at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. AG-knottene til adidas kjennetegnes også av de ofte er triangulære, noe som gjør dem til et godt alternativ på de nyeste kunstgressbanene for å gi godt grep og feste. AG-fotballskoene fra adidas har en  relativt «snill» yttersåle som er skånsom mot kroppen og som på den måten sørger for at belastningen på kroppen blir minimal. Disse fotballskoene er derfor et suverent alternativ på stort sett alle typer kunstgressbaner, men fungerer aller best på nyere kunstgressbaner med «stående kunstgress».


Se utvalget av fotballsko med AG-knotter fra adidas her >

AG 2G/3G - Artificial Grass/Ground (2G/3G)


I starten av 2024 lanserte adidas en ny yttersåle for kunstgress kalt 2G/3G. Dette er en yttersåle med knotter spesielt tilpasset spill på andregenerasjons (2G) og tredjegenerasjons (3G) syntetiske overflater (kunstgress, sandfyll og gummifyll). I praksis vil det si de aller fleste kunstgressunderlag her til lands, men her er knottene spesielt tilpasset eldre, harde og slitte kunstgressbaner, hvor kunstgresset ikke er «stående».  2G/3G-yttersålen kjennetegnes av mange små og lave knotter som fordeler vekten din over hele yttersålen for å avlaste føttene og reduserer samtidig skaderisiko.  2G/3G-modellene er som regel tyngre enn AG-modellene, men samtidig også mer robuste, noe som gjør dem til et suverent valg for spill på harde kunstgressbaner.


Se utvalget av fotballsko med AG-knotter fra adidas her >

MG - Multi Ground


adidas opererer også med MG-knotter (Multi Ground) på utvalgte undermodeller til senior og barn. Vær derfor klar over at MG-knotter ikke finnes på de nyeste toppmodellene fra adidas. 


MG-knotter er i praksis et hybrid-knottesystem som kan benyttes både på kunstgress og naturgress. Fordelen med MG-knotter er at de er godt egnet for spill på ulike typer kunstgressbaner - som vi faktisk har en del av i Norge. Knottene er relativt mange og lave, og fungerer derfor godt for spill på eldre og mer slitte kunstgressbaner. 


MG-knotter har flere likhetstrekk med AG-knotter, og kjennetegnes også av flere små knotter over yttersålen for å fordele trykket jevnt, men skiller seg ut ved at de som regel er et bedre alternativ på gressbaner enn AG-knotter. Samtidig er MG-knotter fra adidas et populært valg til barn og unge, siden rene AG-knotter kun produseres i seniorstørrelser. 


MG-knotter fra adidas kan være et naturlig alternativ for spillere som kun ønsker et par fotballsko og eksempelvis spiller mest på kunstgress, men en gang i blant også på naturgress. 


Se utvalget av fotballsko med MG-knotter fra adidas her >

FG/AG - Firm Ground/Artificial Grass


Stadig flere adidas-modeller får betegnelsen FG/AG. Dette betyr at fotballskoene har et hybrid-knottesystem som er godkjent til bruk på både naturgress og kunstgress. Det spesielle med disse knottene er at de har en åpenbar FG-konfigurasjon med tanke på at det er relativt få knotter som er vesentlig mer «aggressive» enn de rene AG-knottene. Dersom du går for fotballsko med FG/AG-knotter er det viktig å huske på at de hovedsakelig er designet for spill på naturgressbaner og nyere kunstgressbaner. Dette er altså de aller nyeste typene kunstgressbaner som har høytstående og oppreist overflate. Vær også oppmerksom på at disse knottesystemene ikke vil fungere for alle på kunstgress. Dersom du opplever FG/AG-knottene som for harde eller «hissige» til bruk på kunstgress, bør du vurdere de «snillere» knottesystemene du finner på AG, MG eller TF.


FG/AG-knottene er derimot godkjent til bruk på alle typer kunstgress - nye som gamle. Men med tanke på lengden og hardheten på FG/AG-knottene vil disse hybridknottene for enkelte bli for "aggressive" å bruke på eldre, harde og slitte kunstgressbaner - som vi jo har en del av i Norge. Vi anbefaler derfor at du føler seg fram med FG/AG-knottene til adidas for å finne ut om slike knottesystemer med klare FG-likheter fungerer for deg og underlaget du spiller på til vanlig.


PS! Legg merke til at skoeskene til adidas ikke alltid er markert med FG/AG, men kun FG.


Se utvalget av fotballsko med FG/AG-knotter fra adidas her >

Nike

AG-PRO - Artificial Grass


AG-PRO-knottene til Nike kjennetegnes av en kombinasjon av runde og avlange knotter som er uthulet. Dette åpner for raskere respons i underlaget og hindrer dessuten at knottene penetrerer kunstgressoverflatene for dypt som kan føre til belastningsskader. Legg merke til at AG-PRO-knottesystemet har færre knotter enn Nikes AG-utgaver, og kan minne om knottesystemet på en FG-sko. Til forskjell fra AG-knottesystemet maksimerer disse runde AG-PRO-knottene grepet og festet på kunstgresset, samtidig som varmen fra kunstgresset minimeres.


Nikes AG-PRO-knotter har blitt tilpasset spill - først og fremst - på nyere typer kunstgressbaner. Det betyr at det er færre knotter på Nikes AG-PRO-modeller, som for enkelte kan gjøre at knottene blir for harde å bruke på eldre, harde og slitte kunstgressbaner. Her gjelder det derfor å kjenne sin egen kropp og fysikk, eller vurdere de robuste TF-modellene som et alternativ.


Se utvalget av fotballsko med AG- og AG-PRO-knotter fra Nike her

AG - Artificial Grass


Den amerikanske giganten produserte tidligere fotballsko for kunstgress som kun ble merket 'AG'. Senere kom de overnevnte AG-PRO-knottene - tilpasset nyere generasjons kunstgressbaner.


AG-knottene har kommet og gått litt de siste årene i Nikes skoproduksjoner, og slik vil det trolig også fortsette. Knottene er på mange måter skreddersydd for «norske kunstgressforhold», og kjennetegnes  av utelukkende runde og myke knotter som er jevnt fordelt over hele yttersålen og gir minimal belastning på kropp og bein.  

FG/MG - Firm Ground/Multi Ground


Nikes FG/MG-knotter er beregnet for spill på både naturgress og kunstgress. FG/MG benytter som regel en kombinasjon av runde og avlange knotter, og er i så måte en kombinasjonssko. Spiller du litt på både gress og kunstgress, så kan FG/MG-knotter være et godt valg. Legg likevel merke til FG/MG-knotter stort sett kun benyttes på Nikes undermodeller, altså fotballskoene som har lavest pris. FG/MG-knotter finnes primært på fotballsko til barn, men også utvalgte modeller til senior.  PUMA

FG/AG - Firm Ground/Artificial Grass


PUMA opererer med kunstgressmodeller hovedsaklig merket med FG/AG og MG. I likhet med adidas-modellene betyr FG/AG-betegnelsen hos PUMA at modellene er godkjent til bruk på både naturgress og kunstgress. På de fleste kunstgressmodellene benyttes det en kombinasjon av runde og avlange knotter. De runde knottene er spesielt gunstige på kunsgressbaner og gir gode forutsetninger for retningsforandringer og vendinger, mens de avlange knottene sikrer godt grep, feste og akselerasjon i kunstgressunderlaget.


Legg merke til at FG/AG-knottene i praksis er et FG-knottesystem til naturgress som er godkjent til bruk på både naturgressbaner og kunstgressbaner. FG/AG-modellene til PUMA har med andre ord et hybrid-knottesystem som skal fungere like godt på gress som på kunstgress. Men med tanke på lengden og hardheten på FG/AG-knottene vil disse hybridknottene for enkelte bli for «aggressive» å bruke på gamle, harde og slitte kunstgressbaner. FG/AG-knottene er derfor optimalisert først og fremst for gressbaner og nyere generasjons kunstgress.


Se utvalget av fotballsko med AG- og MG-knotter fra PUMA her >

PUMA

MG - Multi Ground


MG (Multi Ground) er det andre kunstgress-knottesystemet du finner hos PUMA. Disse knottene kan sies å være en mellomting av AG og TF, og kjennetegnes av mange runde og myke knotter som er fordelt jevnt over hele yttersålen. Dette knottesystemet fungerer veldig godt på alle typer kunstgress  - spesielt de  eldre og slitte typene - og til dels på harde, tørre og kortklipte gressbaner. På isete og rimete kunstgressbaner gir også MG-knottene godt grep og feste. I tillegg er MG-knotter et meget gunstig valg for spill på små kunstgressflater innendørs og utendørs, som for eksempel bingefotball/cagefotball.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.