Favoritter

Laster inn favoritter

Guide: Velg riktige knotter på fotballskoene

Hvilke knotter brukes på kunstgress? Og kan gressko brukes på kunstgress? I denne guiden kan du lese om de ulike knottetypene for fotballsko, hvilke(t) underlag de anbefales til og hvorfor det er viktig med riktig bruk.

FG - Firm Ground

Fotballsko med FG-knotter er beregnet til myke naturgressbaner. Fotballsko med FG-knotter er de mest populære skoene, og er mest utbredt blant fotballspillere på verdensbasis. FG-sko kjennetegnes av relativt få, store og harde knotter som gir deg godt grep og feste på myke naturgressbaner. Nyere modeller for gress benytter som regel avlange knotter, og i noen tilfeller i kombinasjon med runde knotter. Eldre og tradisjonelle modeller for gress kjennetegnes av runde knotter. Selv om flere benytter FG-sko på kunstgressbaner anses dette som feil bruksområde, siden dette gjør at skoene får vesentlig større slitasje på overdel, yttersåle og knotter. Knekte knotter og at overdelen løsner fra yttersålen er vanlige skader som kan forekomme ved bruk av FG-sko på andre underlag enn naturgress. Å benytte FG-knotter på feil underlag er heller ikke optimalt med tanke på din egen kropp. Siden det er relativt få og harde knotter, kan bruk av FG-knotter på feil underlag – på både kort og lang sikt – føre til belastningsskader i knær, rygg og ankler. Vi anbefaler fotballspillere i alle aldre som spiller på myke gressbaner å bruke FG-sko.PS! Bruk av fotballsko med FG-knotter (gress) på kunstgress eller andre feilbruksområder fører til at man mister reklamasjonsretten


Se vårt utvalg av fotballsko til gress her >


Les også: Guide: Dette bør du tenke på ved kjøp av nye fotballsko


Les også: Guide: Kunstgressknotter til fotballsko

AG - Artificial Grass/Ground

Fotballsko med AG-knotter er beregnet for kunstgressbaner. Utviklingen og moderniseringen av kunstgressbaner har vokst de siste årene og er i dag det underlaget nordmenn flest spiller fotball på. Samtidig har kunstgress blitt et fullverdig alternativ til gressbanene på profesjonelt nivå i Norge. Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes som regel av flere små og lave knotter, men har ellers flere likheter med FG-sko. AG-knotter skiller seg derimot ut ved at knottene er strategisk plassert over hele yttersålen slik at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. I tillegg er knottene som regel mykere, mens frontpartiet kan være forsterket for bedre slitestyrke og holdbarhet. Disse egenskapene gjør at AG-knotter er det naturlige valget for spill på alle typer kunstgress.I Norge spiller stadig flere på kunstgress året rundt, og vi anbefaler derfor alle som spiller regelmessig på kunstgress å bruke AG-knotter. Fotballsko med AG-knotter forebygger dessuten skader og minsker slitasjen på kroppen.

AG-PRO - Artificial Grass/Ground

Nike har også AG-PRO-knottesystemet på sine AG-modeller, som ofte kombinerer runde og avlange knotter. AG-PRO-knottesystemet har færre knotter enn Nikes AG-modeller, og kan minne om knottesystemet på en FG-sko. Til forskjell fra AG-knottesystemet er AG-PRO-knottene spesielt tilpasset nyere generasjons kunstgressbaner og maksimerer både grepet og festet på kunstgresset, samtidig som varmen fra kunstgresset minimeres.

FG/AG - Firm Ground/Artifical Grass

Både adidas og PUMA opererer med såkalte FG/AG-modeller. De rene AG-modellene har fortsatt det tradisjonelle knottesystemet med flere små og lave knotter som er strategisk plassert over hele yttersålen. FG/AG-modellene derimot, er i praksis et FG-knottesystem til naturgress som er godkjent til bruk på både naturgressbaner og kunstgressbaner. FG/AG-modellene til adidas og PUMA har med andre ord et hybrid-knottesystem som skal fungere like godt på gress som på kunstgress. Men med tanke på lengden og hardheten på FG/AG-knottene vil disse hybridknottene for enkelte bli for «aggressive» å bruke på gamle, harde og slitte kunstgressbaner. FG/AG-knottene er derfor optimalisert først og fremst for gressbaner og nyere generasjons kunstgress.

MG - Multi Ground

PUMA opererer ikke med rene AG-modeller, men derimot har de fotballsko merket med MG (Multiground). Fotballskoene med MG-knotter kjennetegnes av mange myke og lave knotter som er plassert over hele yttersålen, og fungerer veldig godt på harde kunstgressbaner, tørre gressbaner og grusbaner. På isete og rimete kunstgressbaner gir også MG-knottene godt grep og feste. I tillegg er MG-knotter et meget gunstig valg for spill på små kunstgressflater innendørs og utendørs, som for eksempel bingefotball/cagefotball.


AG, AG-PRO, FG/AG og MG er alle i praksis knottetyper som kan benyttes på kunstgressbaner, men de har litt ulike egenskaper som gjør at de på hver sin måte er tilpasset ulike typer kunstgressunderlag. Vi anbefaler derfor at du føler seg fram med for å finne ut hvilket type knottesystem som fungerer for deg og kunstgressunderlaget du spiller på til vanlig.


PS!  Legg merke til at skoeskene til adidas og PUMA ikke alltid er markert med FG/AG, men kun FG. 


Se vårt utvalg av fotballsko til kunstgress her >

TF/TT – Turf Football

Fotballsko med TF-knotter er beregnet for spill på grus og kunstgressbaner. Og kanskje spesielt harde og slitte kunstgressbaner. Vi skal ikke altfor mange år tilbake til da fotballsko med TF-knotter var det eneste «gyldige» alternativet for spill på grus og kunstgress her til lands. Fotballsko med TF-knotter (Turf) kjennetegnes av mange små, lave og myke gummiknotter. Fordelen med slike knotter er at de er robuste og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene.I likhet med AG-knotter kjennetegnes TF-knotter av flere små, lave og myke gummiknotter, men knottene er derimot enda flere og lavere enn på AG-modellene. Samtidig har TF-sko tradisjonelt demping i mellomsålen og i hælområdet. Disse knottene og dempingen i yttersålen gjør at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum. TF-knotter er også med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger, og er ofte forsterket slik at slitasjen på overdelen blir minimal. For mer erfarne fotballspillere er det verdt å nevne at yttersålen ikke er avstivet. Dette gjør at foten lettere bøyer seg bakover når man slår langpasninger eller ved skudd, og på den måten kan noe av kraften og tilslaget avta.På nyere og våte kunstgressbaner er det verdt å nevne at bruk av TF-knotter kan føre til redusert grep og feste, men på frosne, isete og rimete baner er TF-knotter ofte det beste alternativet. Vi anbefaler TF-sko til alle som spiller på grus og eldre, harde og slitte kunstgressbaner. Fotballsko med TF-knotter er robuste, og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Spesielt til fotballivrige barn og unge er TF-sko et godt alternativ for å unngå slitasjeskader, som kan forekomme ved bruk av andre typer knotter på disse underlagene.Se vårt utvalg av fotballsko med TF-knotter her >

SG - Soft Ground

SG-knotter, også kalt skruknotter, er beregnet kun for våte gressbaner. Fotballsko med SG-knotter kjennetegnes av få og lange knotter. Med tanke på at knottene kan skrus av og på, kan man derfor bytte til høyere eller kortere knotter etter behov.Denne type knotter skal kun brukes på våte gressbaner hvor man penetrerer lett gjennom gressunderlaget, og ikke på harde gress-, grus- eller kunstgressunderlag. SG-knotter tas derfor kun i bruk på våte gressbaner hvor baneforholdene gjør at du må ha best mulig grep og feste. SG-knotter brukes i stor grad av profesjonelle som til daglig spiller på våte eller vannede naturgressbaner. SG-knottene er – som regel – laget av karbon eller jern, men det finnes også varianter i hard plast eller nylon. Nyere fotballskomodeller med SG-knotter kommer ofte i hybrid-utgaver, hvor det er en kombinasjon av faste knotter og skruknotter. I praksis er det derimot ikke stor forskjell, og disse modellene skal heller ikke brukes på andre underlag enn våte gressbaner. Vi anbefaler alle som spiller junior- og seniorfotball å ha et par fotballsko med SG-knotter for spill på våte gressbaner. Dette sikrer deg sikkert og godt feste på vått gress.PS! Bruk av SG-sko blant de aller yngste og i aldersbestemt fotball er ofte ikke tillatt. Forhør deg derfor med aktuelle klubber og trenere om SG-knotter er tillatt på ditt nivå.Se vårt utvalg av fotballsko med SG-knotter her >

IC/IN/IT – Indoor Court/Futsal (Innendørs)

Innendørs fotballsko er beregnet for bruk i gymsaler, idrettshaller og gatefotball. Fotballsko med slike yttersåler er de mest selvforklarende, og kjennetegnes av en flat gummisåle som sikrer godt grep på alle typer innendørsdekker. Flere innendørsmodeller har ofte god demping i yttersålen, men samtidig kommer stadig nye innendørs-, futsal- og street-modeller med lavere profil og mindre demping for å oppnå best mulig kontakt med underlaget og ballen. Vi anbefaler IC/IN/IT-sko til alle som spiller fotball innendørs, futsal og street-fotball. Slike sko kan også brukes som gymsko på skolen eller i treningsstudio og styrkerom.Se vårt utvalg av innendørs fotballsko med IC/IN/IT-yttersåle her >

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.