Favoritter

Laster inn favoritter

Fotballsko til barn: Alt du trenger å vite

Fotballsko med sokk eller uten sokk? Til gress, kunstgress eller grus? Og skal fotballsko til barn være trange på foten? Her har vi samlet all nyttig informasjon om fotballsko til barn.


Hva kjennetegner fotballsko til barn?

Fotballsko til barn finnes i mange varianter til bruk på ulike underlag som grus, gress, kunstgress og innendørs. Hvilke fotballsko som klassifiseres som barnesko tar først og fremst utgangspunkt i størrelse. Hos adidas er det eksempelvis alle fotballsko i størrelser opp til 38 2/3, mens hos Nike og PUMA er det størrelse 38,5 som gjelder.


Men hva kjennetegner egentlig fotballsko til barn? Jo, barnemodellene består ofte av en «enklere» konstruksjon enn hva man finner på seniormodeller. Det vil si at eksempelvis overdelen, yttersålen og knottesystemet ikke har like «tekniske» materialer og er på den måten tilpasset barns fysiske nivå, behov og bruksmåte.


Fotballsko til barn finnes i alle prisklasser, fra et par hundre kroner til nærmere et par tusen kroner. Men det er verdt å legge merke til at barnesko generelt alltid er rimeligere enn seniormodeller. De siste årene har eksempelvis adidas lansert nærmest identiske toppmodeller til senior og junior/barn, men til nesten halve prisen. Hold et øye med disse neste gang du skal kjøpe fotballsko til de yngste i hjemmet.


Se vårt utvalg av fotballsko til barn her >


Hvordan skal jeg velge riktig fotballsko til barn?

Dette er kanskje det første spørsmålet du bør stille deg før du kjøper fotballsko til barn. Skal det spilles på gress, vått gress, kunstgress, grus/asfalt eller innendørs? Dersom du spiller på flere typer underlag, noe de fleste barn ofte gjør, kan det gjøre valget vanskeligere - spesielt hvis du kun skal ha en type fotballsko. Først og fremst bør du velge sko etter hvilket underlag du spiller mest på. Spiller du for eksempel mest på kunstgress, men en gang i blant på gress, vil det være mest fornuftig å gå for en fotballsko som har knotter beregnet for kunstgress. Husk at fotballsko i svært få tilfeller fungerer mer enn to ulike typer underlag. Det høres kanskje litt «billig» ut, men dersom du spiller på flere ulike typer underlag i løpet av en sesong, vil det optimale derfor være å ha fotballsko til alle underlagene du spiller på. Spilles det eksempelvis både innendørs og på kunstgress, er det to ulike typer fotballsko som gjelder. Enkelt og greit.


Les også: Guide: Dette bør du tenke på ved kjøp av nye fotballsko


Hvordan skal fotballsko til barn sitte, og hvilken størrelse skal jeg velge?

Å velge riktig størrelse på fotballsko til barn er ofte vanskelig, og det er delte meninger om hva som er den «riktige» størrelsen. Skinnsko bør for eksempel sitte ekstra godt på foten for å oppnå den beste komforten, og noen vil til og med si at du bør gå ned i størrelse siden skinnsko har gode egenskaper for å tilpasse seg etter fotens lengde og form. Fotballsko til barn skal – i likhet med alle typer fotballsko – sitte helt tett for å oppnå den beste komforten og ballfølelsen. En sannhet - riktignok med åpenbare modifikasjoner - er at fotballsko skal være «ubehagelige» å ha på seg første gangen, slik at de kan spilles inn til den beste passformen. Dette fungerer selvsagt ikke for alle, men det er likevel verdt å ha i bakhodet neste gang du skal kjøpe fotballsko til barn.


De aller yngste fotballspillerne liker dessuten sjelden at fotballskoene sitter for trangt og de opplever dette fort som ubehagelig. I disse tilfellene kan man «jukse» litt ved å gå opp eksempelvis en halv eller hel størrelse. Vær klar over at fotballsko til barn i ytterst få tilfeller skal kjøpes for å «vokse inn», men til de aller yngste fotballspillerne så går det helt fint å gjøre unntak. Dersom fotballskoene sitter for trangt kan dette også ha en motsatt effekt, og gjøre at nettopp mye av komforten og passformen forsvinner. Noen kan til og med oppleve å få blå tær, og det vil du absolutt prøve å unngå.


Heldigvis har fotballsko-produsentene mange ulike modeller med ulike lester, overdelsmaterialer og passformer. Prøv deg derfor fram, gjerne med utgangspunkt i den størrelsen du bruker i joggesko eller fritidssko. Husk at det er først når du selv føler deg komfortabel at du har valgt riktig størrelse.


FG/AG - fotballsko for spill på både naturgress og kunstgress

De største fotballskoprodusentene som adidas og PUMA etterhvert har fått flere modeller som er godkjent til bruk på både naturgress og kunstgress. Når det er sagt, er knottene på disse modellene i utgangspunktet designet for naturgress og nyere kunstgress. Her er det veldig individuelt hva som fungerer for barn, og det gjelder å føle seg litt fram på underlagene man normalt spiller på og «kjenne sin egen kropp». Fotballsko til barn som er merket med FG/AG er nemlig ikke alltid optimalt på kunstgressbaner. For flere barn og unge vil slike hybridknotter bli for høye og aggressive for spill på eldre, slitte og dårlige kunstgressbaner - noe vi faktisk har en del av her i Norge. Men spilles det utelukkende på nyere generasjons kunstgress med «høytstående gress» vil FG/AG-modeller fungere for de aller fleste fotballbarn. Men igjen, tenk gjennom hvilke kunstgressunderlag det skal spilles mest på gjennom en sesong og velg fotballsko med FG/AG-knotter etter dette.


Les også: Guide: Kunstgressknotter til fotballsko


TF - fotballsko til barn som spiller mye fotball

Et veldig godt alternativ for barn og unge i denne sammenhengen er derfor fotballsko med TF-knotter. TF står for Turf,  og er beregnet for spill på grus, kunstgress og andre harde underlag utendørs. Fordelen med slike knotter er at de er robuste og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Spesielt til fotballivrige barn og unge er TF-sko et godt alternativ for å unngå slitasjeskader, som kan forekomme ved bruk av andre typer knotter på disse underlagene.


I likhet med AG-knotter kjennetegnes TF-knotter av flere små, lave og myke gummiknotter, men knottene er derimot enda flere og lavere enn på AG-modellene. Samtidig har TF-sko tradisjonelt god demping i mellomsålen og i hælområdet, og er ofte forsterket i frontpartiet for ytterligere slitestyrke. Disse knottene, i kombinasjon med dempingen i yttersålen, gjør at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum. De «snille» TF-knottene er dessuten med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger. På nyere og våte kunstgressbaner med «høytstående gress» er det likevel verdt å nevne at bruk av TF-knotter kan føre til redusert grep og feste, men på frosne, isete og rimete baner er TF-knotter ofte det beste alternativet.


Vi anbefaler TF-sko til alle som spiller på grus og eldre, harde og slitte kunstgressbaner, eller som avlastningssko hvis du det spilles på ulike underlag med varierende kvalitet.


Derfor er det viktig å velge riktige knotter på fotballsko til barn

Å velge riktige knotter på fotballsko til barn er viktig av flere grunner. Det første - og viktigste - er hensynet til kroppen som naturlig nok ikke er ferdigutvokst. Å bruke knotter som ikke er beregnet til underlaget det spilles på kan på både kort og lang sikt føre til belastningsskader i knær, rygg og ankler. Man er rett og slett lettere skadeutsatt ved å bruke feil knotter på feil underlag. Vær derfor nøye med valget av knotter på fotballskoene som brukes.


For det andre slites fotballskoene vesentlig raskere ut ved feilbruk. Overdelene på fotballsko er ofte like uavhengig av hvilket underlag de er beregnet for, mens det er yttersålen og knottesystemet som avgjør hvilket underlag fotballskoene er designet for. På den ene siden kan en kunstgressko fungere for enkelte på naturgress dersom gresset ikke er for vått eller for høyt, mens en gressko i få tilfeller er det beste valget dersom det utelukkende spilles på kunstgress gjennom en sesong.


En tredje grunn er at reklamasjonsretten bortfaller ved feilbruk. Dette gjelder spesielt for oss i Norge hvor mange benytter gressko (FG) på kunstgress (AG). Hovedregelen blir derfor: velg fotballsko med knotter for det underlaget det skal spilles på. Gjør du det så har du gode forutsetninger for å forlenge levetiden og holdbarheten på fotballskoene.


Les også: Guide: Slik velger du riktige knotter på fotballskoene dineFotballsko til barn med sokk eller uten sokk?

Fotballsko med sokk har blitt veldig populært de siste årene. Disse fotballskoene kjennetegnes av en annerledes profil og silhuett med en høy «sokk» i ankelpartiet. Hensikten med dette er at fotballskoene skal føles som å ha på seg en sokk, og bidra til en komfortabel «sokk-lignende» passform.


Noen liker den tradisjonelle og lave fasongen på fotballsko, mens andre foretrekker en høyere «look» og passform som går mer i ett med foten. Samtidig synes flere at «sokkesko» er behagelig, mens andre kan få utfordringer med å få på seg disse fotballskoene. Her er det med andre ord ingen fasit. Det er veldig individuelt om barn foretrekker med eller uten «sokk». Prøv deg fram derfor med begge deler og finn ut hva du føler deg mest komfortabel i.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.