Favoritter

Laster inn favoritter

Dette bør du vite om hockeyhjelmer

Tiden for å spille hockey uten hjelm er for lengst forbi - den siste profesjonelle ishockeyspilleren som spilte uten var Craig MacTavish i 1996/97-sesongen. Alle har nå forstått at den viktigste beskyttelsen du kan gi deg selv er en god hjelm. Men hvordan velge riktig hjelm?


Ny hockeyspiller og usikker på hva du trenger av utstyr? Her har vi samlet alt du trenger å vite >


For at en hjelm skal være effektiv må den kunne absorbere kraften både i en direkte smell, men også flere mindre smeller over tid. De siste årene har fokuset også vært på andre typer smeller, som de som får hodet til å rotere. Det er med andre ord mye man skal forvente av en simpel hockeyhjelm, som i tillegg skal se bra ut, sitte godt og ikke være for tung.


Se vårt utvalg av hockeyhjelmer her >

Hva er forskjellen på en toppmodell og en rimeligere modell?

En toppmodell inneholder all den nyeste teknologien som produsentene har brukt årevis på å forske seg frem til. Den største forskjellen dette gjør seg gjeldene i handler om passform. Målet for en toppmodellhjelm er at den skal gi best mulig beskyttelse, og samtidig sitte så godt at du ikke føler at du har den på deg. En modell som koster mindre, vil av naturlige årsaker ha mindre teknologi i seg. For å kompensere for tapet av teknologi brukes mer skum og mindre behagelige materialer for å gi den nødvendige beskyttelsen for å få sertifisering for bruk. Dette går igjen ut over passform og komfort. Oppsummert vil en toppmodell ha noe bedre beskyttelse, men veldig mye bedre passform.

Likevel er ikke prisen det viktigste når du skal kjøpe en hjelm. Det absolutt viktigste er hva du selv føler når du har den på hodet. En hjelm som sitter godt beskytter mer enn en bedre hjelm som ikke sitter godt. Hver hjelm er designet for å beskytte spesifikke deler av hodet mot spesifikke smeller - dersom hjelmen roterer eller på noen annen måte sitter feil, vil denne beskyttelsen fungere markant dårligere. Forskningen viser tydelig at traumatiske hjerneskader (TBI) og hjernerystelser kan komme like lett av en liten smell som av en stor, og det er derfor alfa og omega at den sitter som den skal når du skal bruke den på is

Kan man arve en hockeyhjelm?

Mange yngre arver hjelmer av eldre søsken. Selv om dette er snilt mot lommeboken, er det mindre heldig for beskyttelsen av den unge hockey- eller bandyspilleren. Alle våre leverandører anbefaler at man bytter hjelm helst en gang i året. Og av god grunn: akkurat som en sykkelhjelm blir en hockeyhjelm svakere med tiden, og spesielt etter større smeller. Legg også til alle gangene hjelmen har blitt slengt i bagen etter trening, eller de gangene bagen slenges i bagasjerommet eller på gulvet. Over tid vil dette svekke hjelmens beskyttelsesevne. I tillegg har teknologien kommet særdeles langt de siste årene, og en hjelm fra kun et par år tilbake vil, selv i ny tilstand, ha langt dårligere forsvarsevne i det øyeblikket det virkelig gjelder - er du villig til å ta den sjansen?


Hvordan skal gitteret sitte?

Det er ingen automatikk i at en hjelm med størrelse M også skal ha et gitter med størrelse M. Vi er alle forskjellige, og en med liten hjelm kan kanskje trenge et større gitter - eller motsatt. Når hjelmen sitter som den skal vil et riktig justert gitter i riktig størrelse henge slik at hakekoppen sitter rett på haka, eller så tett som mulig uten at det er ubehagelig. Mange ønsker et gitter som henger lengre fra ansiktet. Dette frarådes på det sterkeste. Av samme grunner som at hjelmen ikke skal sitte feil, skal heller ikke gitteret sitte feil. Et gitter som er for stort vil ved en smell mot ansiktet kunne slå mot hals eller tenner. I tillegg kan det endre måten hjelmen sitter, og redusere dens evne til å beskytte. Velg derfor alltid et gitter som dekker hele ansiktet - og juster det slik at hakekoppen faktisk sitter på haka. 


Er du usikker på hvilken størrelse du bør ha på gitteret? På årets Bauerhjelmer finnes det en hempefunksjon som gjør at du enkelt kan teste størrelse i butikk. 


Passer alle gitter til alle hjelmer?

I utgangspunktet vil de alle fleste gitter passe til alle typer hjelmer, såfremt både gitter og hjelm ikke er mange år gammelt. Det kan dog være noen utfordringer ved å ha ulikt merke mellom gitter og hjelm, som at man ikke får åpnet det fullt ut eller at gitterstoppene i tinningen ikke passer gitteret. Det er derfor anbefalt å ha gitter av samme merke som hjelmen, men ikke et must. Når det gjelder størrelse skal alle seniorstørrelser passe alle seniorhjelmer. 


Håper dette gjorde deg noe klokere på verdien av en ny og god hjelm. Vårt mål er at du og dine får det riktige utstyret - ikke nødvendigvis det beste. Kom gjerne innom butikken vår for å få tips til hvilken hjelm som passer deg best eller bestill din hjelm her.

Custom-hjelm


Som eneste forhandler i Norge tilbyr vi nå custom-hjelm fra både Bauer og CCM. Vi gjennomfører hodescan i butikk, og vil sammen med deg bygge den perfekte hjelmen. Du kan selv velge farge på skall, logoer og stropper, samt eget nummer eller navn.


Vi gjør så bestillingen hos våre leverandører - noen uker senere er den på plass, perfekt formet etter ditt hode og dine behov - klar for å brukes. 

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.