Favoritter

Laster inn favoritter

""

Guide: Slik velger du hockeykøller

Hockeyspillere har som regel en ganske klar idé om hvilken hockeykølle de kan spille med og hvilke køller de rett og slett ikke kan bruke. Få med deg hvordan du velger riktig i vår hockeykølle-guide her.

Valget blir som regel tatt på bakgrunn av ”følelsen” spilleren får med kølla. Når man snakker om ”følelsen” snakker man først og fremst om hvor god kontakt man får med pucken. Denne kontakten innebærer puckkontroll, skudd, pasninger, rekkevidde og såkalt poke-checking. Etter hvert som spilleren utvikler disse ferdighetene blir kravene til kølla større og mer presise. For at de skal få det beste ut av seg selv og spillet sitt er det derfor viktig å ta seg tid til å velge den riktige kølla.

Ishockeykøller blir laget på to måter. Enten er kølla en såkalt One-piece stick (OPS) eller så er den laget av to deler (Two-piece sticks/todelte køller).

- OPS-køller er designet slik at de har et konstant flexpunkt fordi det ikke er noe skjøte i kølla. OPS-køllene er som regel også lettere fordi det ikke er behov for lim eller overlappende materialer der skaftet møter bladet.

- Todelte køller gir deg muligheten til å bytte skaft og blad slik at du kan kombinere og lage den kølla som passer best for deg.

Flex

Flexen i skaftet på hockeykølla blir rangert i form av nummer fra omtrent 40 til 110. Jo høyere nummeret jo stivere er skaftet. Tunge spillere trenger stivere skaft som kan stå i mot større vekt og kraft, mens lettere spillere trenger køller med mer fleksibilitet for å få mer kraftfulle skudd. Eksempelvis har backer som regel en tendens til å skyte mer slagskudd enn løpere. Dermed trenger de en stivere flex fordi det legges mer kraft og tyngde i et slagskudd. Løpere benytter seg oftere av dragskudd og håndleddskudd så derfor er det optimalt om kølla ikke gir så mye motstand for at skuddet skal få nok kraft.

Her er en liten tabell som viser hvilken flex du bør ha i forhold til alder og vekt. Tabellen er bare en guide og ikke nødvendigvis helt korrekt.

AldersgruppeVektAnbefalt Flex
20-40 kg40/42 Flex
Junior (7-13)30-50 kg50/52 Flex
40-55 kg60 Flex
Intermediate (12-14)45-60 kg65/67 (Light Flex)
)55-80 kg75/77 (Mid Flex)
Senior (14+)70-90 kg85/87 (Regular Flex)
)80-105 kg100/102 (Stiff Flex)
Senior (14+)95+110/112 (X-Stiff Flex)

Hvilket type blad?

Når du skal velge riktig type blad er det flere ting du bør tenke på før du bestemmer deg. Det finnes mange typer blad og det viktigste er at du finner det bladet som passer best til din spillestil. Her er fem ting du bør tenke på:

Type bøy: Den viktigste forskjellen på bladene er hvor det ”åpner” seg. Det vil si hvor på bladet bøyen starter. Det blir kategorisert som følger: Heel(Helen), Mid (Midten) og Toe (Tåa, tuppen). Dersom du velger en kølle med bøy som starter i helen vil pucken naturlig hvile der. Åpner bladet seg på midten vil pucken hvile der og på tuppen dersom bladet åpner seg der.

Dybde: Bladene har forskjellig dybde. Det vil egentlig si hvor mange centimeter bøy det er på det meste. Blad med dyp bøy gjør det lettere å løfte pucken og er oftest foretrukket av løpere, mens blad med mindre dybde gir deg mer kontroll sett under ett og gjør det også lettere å bruke backhand effektivt.

Vinkel: Vinkelen på bladet er også viktig å ta hensyn til. Såkalt 'face angle'. Denne kan sammenlignes med jerna i golf. Det vil si at det finnes noen blad som står ”rett opp” (closed face angle). Dette vil ligne et toerjern i golf. Disse bladene gjør det lettere å beskytte pucken og er oftest foretrukket av backer og av enkelte løpere som jobber mye i vantet. Blad med "open face angle" ligger mer og kan sammenlignes med et pitch wedge. Dette gjør at du kjappere og lettere kan løfte pucken og er ofte foretrukket av løpere.

Lengde: Sier seg selv. Hvilken lengde du ønsker å ha på bladet.

Lie: Det siste du må tenke på er hvilken ”lie” du ønsker. ”Lie” vil si hvordan bladet står i forhold til skaftet. Valget av ”lie” avgjør hvordan bladet ligger når det hviler på isen. En høy spiller som har en oppreist spillestil ønsker som regel en kølle med høy ”lie”. Dersom du har en mer fremoverlent spillestil burde du gå for en kølle med mindre ”lie”. Du har korrekt ”lie” når midten av bladet ligger flatt på isen når du hviler kølla på isen. Bladet skal altså ikke hvile på helen eller tuppen av bladet.

Generelt sett ønsker en back et blad som åpner seg nede ved helen med closed face angle for å kunne beskytte pucken bedre. De velger ofte liten dybde på bøyen også fordi de som regel har behovfor harde og lave skudd kombinert med tryggheten de får ved å lettere kunne ta i bruk backhand. Løpere foretrekker som regel det motsatte for bedre puckkontroll og for lettere å kunne sette skuddene høyt.
 Alt er selvfølgelig individuelt så ikke vær redd for å eksperimentere og prøve forskjellige typer køller. Dette er generelle anbefalinger og bør på ingen måte følges slavisk. Å finne det perfekte bladet tar tid, tålmodighet og vilje til å lete.


Ekstrainfo

Lengde på hockeykølla:
De fleste spillere finner ikke en kølle som passer perfekt i lengden, dermed må kølla kuttes for at spilleren skal få den lengden som ønskes. Høye spillere må kanskje gjøre det motsatte, nemlig å gjøre kølla lenger. Det gjør du ganske enkelt ved å kjøpe en som du fester på toppen. Den kan du igjen kutte for at lengden skal bli riktig. Dersom du skal kutte i komposittkøller bør du helst bruke litt plastteip der du har tenkt tilå sage for at ikke kølla skal flise seg opp.

Ishockeykølla skal rekke deg til haka når du har skøytene på. Det er selvfølgelig helt individuelt og noen ønsker lengre og noen ønsker kortere. Men det er en grei huskeregel og retningslinje.Teiping av hockeykølla:

Det er to grunner til å teipe køllebladet. Den ene grunnen er for å forbedre puckkontrollen. Teipen hjelper til med å holde pucken på bladet. Uten teip på kølla er bladet ofte veldig glatt hvilket gjør det mye vanskeligere å håndtere pucken slik du ønsker. Den andre grunnen er for å beskytte bladet. I løpet av en kamp vil sannsynligvis kølla få en del slag samt skøyter som treffer bladet. Dette kan gi bladet små kutt og hakk som igjen fører til at bladet knekker fortere. Det er derfor viktig å teipe kølla skikkelig for å unngå dette.

Den tradisjonelle måten å teipe bladet på er å starte i helen og jobbe seg utover mot tuppen. Teipen skal overlappe hverandre så vidt for hver runde. Du kan også teipe motsatt vei. Igjen er det snakk om hva du selv synes er best.

Du bør også teipe toppen av kølla. Det er veldig stor forskjell på hvor mye teip spillere bruker her. Grunnen til at man teiper toppen av kølla er for å få bedre grep og for at kølla ikke skal skli ut av hendene dine. Dersom du likevel skulle miste den vil teipen på toppen løfte kølla opp fra isen slik at du kan plukke den opp uten å se ut som en idiot uten negler som prøver å plukke opp et kronestykke fra bakken.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.

Dette nettstedet bruker cookies for å sikre at du får den beste opplevelsen.

Les mer