Favoritter

Laster inn favoritter

Guide: Dette bør du vite når du skal kjøpe hockeykølle

Riktig kølle er essensielt for puckkontroll, skudd og pasninger. Her har vi listet opp de viktigste tingene å tenke på når du skal kjøpe kølle. Er du usikker er du selvfølgelig velkommen til å spørre våre eksperter hos Torshov Sport.


Det første du må tenke på når du kjøper kølle er hvilken hånd som er din sterkeste. I ishockey bruker man alltid den sterkeste hånden øverst på kølla, ettersom det er den hånden man bruker mest. Det betyr at køllen peker mot venstre dersom man er høyrehendt, og mot høyre dersom man er venstrehendt. Dette kalles left (høyrehendt, køllen peker mot venstre) og right (venstrehendt, køllen peker mot høyre) på hockeyspråket.


I tillegg er det viktig å ha riktig høyde på kølla. Dette er selvsagt veldig individuelt, men en tommelfingerregel er at kølla skal rekke et sted mellom nesetippen og mellom øynene når man ikke har på seg skøyter.


En ishockeykølle er ikke helt stiv. Flex bestemmer hvor stiv kølla er - et høyt tall betyr en stiv kølle, og lavere tall betyr en mykere kølle. Hvor mye flex man skal ha avhenger av vekt, alder og ferdigheter. Det er viktig å ikke ha for stiv kølle for å kunne utnytte spensten i kølleskaftet i et skuddøyeblikk. Å finne riktig flex handler i stor grad om preferanser og spilletype, men nedenfor har vi listet opp generelle anbefalinger:

Køller kommer i fire ulike «kategorier»: youth, junior, intermediate og senior. Senior har tykkere skaft og større blad, og youth har tynnest skaft og minst blad.


Kick point handler om hvor på kølleskaftet køllen flexer (bøyer seg). Dette påvirker både release (hvor rask man får av gårde et skudd, samt med en minst mulig bevegelse), skuddkraft og puckkontroll.


Mid kick: Allsidig, mer kraft, noe tregere release.


Low kick: Rask release, god puckkontroll, mindre kraft.


Hybrid kick: Endrer kick point ut ifra hvor på skaftet man holder, samt vekten man legger i skuddet. En slags blanding av mid- og low kick.

Det finnes mange ulike former på køllebladet. Hos Torshov Sport selger vi i all hovedsak to, men du kan også spesialbestille custom-køller fra produsentene - deriblant custom-køller fra MyBauer. Ta kontakt med en av våre eksperter i vår butikk dersom du ønsker custom-køller fra andre produsenter. 


Under har vi listet opp køllebladene de ulike produsentene tilbyr.

(Alle som ligger på samme vannrette linje er like, dog med ulike navn fra de ulike produsentene)


Hva er forskjellen på en toppmodell og en rimelig kølle?

En toppmodell er stort sett lettere enn en lavere modell. I tillegg er fibrene tettere vevet, og gir derfor bedre respons ved puckbehandling og en raskere release. De er også konstruert sammen i samme prosess, som gir køllen en bedre balanse. En god spiller vil kjenne en markant forskjell på en toppmodell og en lavere modell, mens en nybegynner ikke vil kjenne det like mye. Likevel er det verdt å nevne at stort sett alle vil merke en viss forskjell. Dette betyr likevel ikke at en amatør trenger å velge det beste av det beste, men man bør ha i bakhodet at en bedre kølle vil være bedre å spille med.


Hvor mye tåler en kølle?

Vi får ofte spørsmål om hvorvidt en rimeligere kølle tåler mer enn en toppmodell. Svaret på dette er vanskelig å gi, da disse køllene ofte er brukt mindre enn toppmodellene. Toppmodellene blir også betydelig testet hos fabrikkene før de sendes ut i butikkene, og skal i utgangspunktet tåle mye. Likevel kan noen ha uflaks og brekke køllen fort, mens andre kan ha samme type kølle lenge.


Hvorfor bør jeg tape kølla?

Det er to grunner til å tape køllebladet. Den ene grunnen er for å forbedre puckkontrollen, da tapen gir bedre grep mot pucken. Den andre grunnen er for å beskytte bladet fra kutt og hakk som igjen fører til at bladet knekker fortere. Det er derfor viktig å tape kølla skikkelig for å unngå dette.


Når du skal tape køllebladet starter du enten innerst og jobber deg runde for runde ut mot tuppen eller motsatt. Tapen skal overlappe hverandre så vidt for hver runde.


Du bør også tape toppen av kølla. Det er veldig stor forskjell på hvor mye tape spillere bruker her. Grunnen til at man taper toppen av kølla er for å få bedre grep og for at kølla ikke skal skli ut av hendene. 

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.