Favoritter

Laster inn favoritter

Guide: Slik velger du den riktige fotballen til ditt bruk

Matchball, treningsball, futsalball eller trikseball? Her guider vi deg gjennom forskjellene, og forteller deg hvilken ballstørrelse du trenger.


Ifølge FIFA blir over 40 millioner fotballer produsert hvert år, og prisene varierer fra en hundrelapp til godt over tusenlappen. Er det store forskjeller? Ja, er det korte - og riktige - svaret. Derfor blir vårt generelle tips at du velger fotball etter bruk og hvilket nivå man spiller på.


Grovt sett skiller vi mellom matchballertreningsballer, futsalballer (innendørsballer) og trikseballer. Og disse kommer dessuten i fire ulike størrelser.


Størrelsesguide: Fotballer

Innenfor de overnevnte hovedkategoriene finner man størrelsene 3, 4 og 5 som hovedsakelig beregnes ut i fra alder. Benytt oversikten under og finn ut hvilken ballstørrelse du trenger neste gang du skal kjøpe en fotball.


Fotball størrelse 3 - Barn opptil 8 år

Fotball størrelse 4 - ca. 8 - 14 år

Fotball størrelse 5 - Senior (14 år +)

Futsal størrelse 4 - Alle


Se hele vårt utvalg av fotballer her >


Matchballer (Official Match Ball - OMB)

Som navnet antyder er dette de offisielle matchballene som benyttes i alle profesjonelle ligaer, samt nasjonale og internasjonale turneringer og mesterskap. Alle matchballer har FIFAs høyeste rating, FIFA QUALITY PRO, som betyr at ballen har gjennomgått og bestått alle FIFAs syv tester. Den syvende og avgjørende testen er til for å sikre at ballen opprettholder formen og størrelsen i en hel kamps varighet. Ballen blir kun godkjent dersom alle sømmer og luftventil er uberørt etter testen, og ballens trykk, omkrets og rundhet er uforandret.


De offisielle matchballene er "så runde man får dem", og kjennetegnes ofte av en sømløs overflate som gir et presist svev, ballbane, balltouch og lavt vannopptak. Ofte kommer matchballene med en spesiell overdelstekstur som sikrer godt grep i ballen. Matchballene kommer stort sett kun i str. 5, men enkelte modeller produseres også i str. 4.


De offisielle matchballene er naturlig nok de dyreste ballene, men samtidig de beste. Dersom du spiller og trener ofte er det helt klart en matchball du og ditt lag bør gå for.


Pris: ca. fra kr 900 - 1 700 kr.


Er det en matchball du er på jakt etter? Sjekk utvalget av offisielle matchballer her >


Treningsballer

Blant treningsballene finner vi det største spekteret av fotballer. Som navnet antyder er dette fotballer som fungerer utmerket til treningsøktene på de aller fleste amatørnivåer, men noen av dem kan også fungere som matchball på enkelte nivåer. Treningsballene er robuste, og har ofte en maskinsydd konstruksjon som gir ballen en myk touch og høy slitestyrke. Vær oppmerksom på at noen av treningsballene har en lav vekt, som passer godt for de yngste, men som ikke gjør dem ideelle til bruk på de fleste seniornivåer.


Pris: ca. fra kr 100 til kr 800.


Er treningsball noe for deg og ditt bruk? Du finner utvalget av treningsballer her


Futsalballer

Futsalballer kjennetegnes først og fremst av en redusert sprett som er tilpasset spill langs bakken innendørs. Futsalballene kommer kun i str. 4.


Pris: fra kr 200 til kr 800.


Se utvalget av innendørs- og futsalballer her >


Trikseballer

Trikseballene er de minste fotballene man finner, og de brukes først og fremst til teknikk, lek og moro. Trikseballene kommer kun i str. 1, men det finnes også trikseballer med strikk i str. 3, 4 og 5.


Pris: ca. fra kr 50 til kr 200.


Sjekk utvalget av trikseballer her >


Tilbehør

For å forlenge levetiden på fotballene er det viktig med både vedlikehold og oppbevaringsmuligheter. Ballnett, ballpumper, ventilolje og annet balltilbehør er noen eksempler på produkter som det kan være lurt å investere i.


Sjekk utvalget av fotballtilbehør her >


Hva skal man se etter når man kjøper en fotball?

Blant fotballer betaler man som regel for kvalitet, og det kan være vanskelig å velge den riktige fotballen til ditt nivå eller bruk. Å velge den "riktige" er et lite sjansespill siden man sjeldent får testet ballen skikkelig før man kjøper den, men velger du fotballer med enten FIFA QUALITY- eller FIFA QUALITY PRO-merket, er du i det minste sikret en høykvalitetsball som innehar de beste egenskapene man bør se etter i en fotball. De FIFA-godkjente fotballene er ikke nødvendigvis de dyreste ballene, så husk å se etter et av FIFA-merkene neste gang du går til innkjøp av en ny fotball til deg selv eller laget.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.