Her har vi forsøkt å svare på en del vanlige spørsmål om skøyter:
Hva er forskjellen på Bauer- og CCM-skøyter?
I utgangspunktet tilbyr Bauer og CCM mye av det samme innen skøyter, og det handler vel så mye om merkekjennskap som kvalitet når man velger mellom disse. Begge merker tilbyr to ulike serier som også kan sammenlignes. Vapor er sammenlignbart med Jetspeed, og Supreme er sammenlignbart med Tacks. Begge tilbyr også skøyter fra toppnivå og helt ned til nybegynneren.
Derfor er det kanskje mer relevant å se på forskjellene mellom disse seriene. Tradisjonelt handlet dette om passform. Slik er det ikke lenger. Begge merkene har nå et mer avansert passformsystem med ulike bredder per størrelse som gjør at alle skøyteseriene skal passe like godt, uansett størrelse på foten. Les mer om passform HER <
Vapor og Jetspeed er utviklet for å gjøre det enklere med raske retningsforandringer og akselerasjon. Disse skøytene er stivere rundt anklene og mykere lenger ned i foten. I tillegg er vinkelen på ankelen mer fremoverlent.
Supreme og Tacks er laget for lange, kraftige steg. Disse skøytene er mykere rundt anklene for å få større bevegelse i lengderetningen, og er stivere nede i foten for å få en enda større kraftoverføring ned i isen. Disse skøytene har også en rettere og mer tradisjonell vinkel i ankelen.
Hvor dyre skøyter trenger jeg?
Mange spør seg hvor dyre skøyter man trenger. Svaret på dette er både enkelt og sammensatt på en gang - i utgangspunktet er det slik at man ved skøyter får det man betaler for. En bedre skøyte har bedre komfort, ytelse og holdbarhet og er stort sett et bedre valg nesten uansett hvilket nivå du spiller på. Samtidig kan det i enkelte tilfeller hende at en skøyte blir for stiv for spilleren, spesielt blant de minste spillerne. Dette er likevel ikke et like stort problem lenger, da samme skøyte kan ha forskjellig stivhet avhengig av om den er en barne-, junior-, intermediate- eller seniorskøyte. Dette er gjort for at også de minste skal kunne bruke en toppmodellskøyte uten at den blir for stivt.
Likevel er det slik at ikke aller trenger det beste. Selv de rimeligste modellene i vårt utvalg er gode skøyter, og for mange vil det være mer enn nok med en rimeligere skøyte. Det er rett og slett slik at komforten og ytelsen øker for hvert prispunkt. Man må derfor gjøre en vurdering av hvilket nivå man spiller på og hvor mye man ønsker å legge i det økonomisk.
Men glem ikke at skøyter er en hockeyspillers viktigste verktøy! Vi anbefaler på generell basis at man heller legger pengene på skøyter enn annet utstyr. Spør oss dersom du er usikker på hvilke skøyter du bør ha, og ta gjerne turen innom for å oppleve FitLab - en helt ny opplevelse innen kjøp av skøyter. Les mer om FitLab HER <
Jeg får vondt av skøytene mine - hva gjør jeg?
Skøyter er ikke like komfortabelt som joggesko - det må vi dessverre bare slå fast med en gang. Likevel er det ikke slik at man skal ha vondt i føttene når man har på skøyter.
Ofte oppstår vondter og problemer med beina av de samme tingene. Bevegelse i skøyta er en av dem. Det kommer av at skøyta er for stor og at foten beveger seg for mye. Dette fører ofte til gnissinger som kan skape gnagsår eller kuler på føttene. Har man allerede fått kuler på føttene som gjør vondt inni skøyta er det naturlig å tenke at man trenger større skøyter for å kompensere for dette. Dette stemmer altså ikke. I dette tilfellet kan den riktige avgjørelsen være å gå ned en størrelse eller bredde, rett og slett for at skøyta skal sitte bedre rundt foten. Dette er spesielt viktig å følge med på om man skal kjøpe skøyter å vokse i. Vi anbefaler på generell basis at man aldri velger noe mer enn en halv størrelse større, mye for å unngå problemer med beina.
Såler er også noe som kan hjelpe på veldig mange problemer. Såler beregnet på skøyter er stive nok til å motstå trykket de blir utsatt for, og hjelper med å stabilisere foten i skøyta. Dette fører igjen til mindre bevegelse, samt bedre balanse.
Noen kan også oppleve å få vondt på fremsiden av ankelen/nederst på leggen. Dette kaller vi lace bite. Her har vi en beskyttende strømpe av silikon man kan legge på utsiden av foten som kan hjelpe en del. Ellers vil det hjelpe å velge en skøyte med en tykkere pløse for å unngå at lissene gnager når man legger vekt på dem. Noen vil også ha effekt av å ikke bruke voksede lisser.
Som nevnt ovenfor er det også slik at bedre skøyter har bedre komfort. Dette kommer av mer padding med bedre materiale. For noen kan det å velge en bedre skøyte med mer komfort og formbarhet være løsningen på problemene.
Dersom du har andre problemer enn dette anbefaler vi å ta turen innom oss slik at vi kan scanne føttene og prøve litt forskjellige skøyter. For noen er problemet så stort at eneste løsning er spesialtilpassede custom-skøyter. Det vil vi i så fall også være behjelpelige med. Les mer om custom-skøyter HER <
Selger dere bandyskøyter?
Det gjør vi! Du finner vårt utvalg av rene bandyskøyter HER <
Mange bandyspillere velger også å kjøpe hockeyskøyter som de kapper til og bytter stål på for å få dem tilpasset til deres idrett. Dette hjelper vi deg med på vårt verksted. Les mer om hvordan vi gjør det og hva annet vi kan tilby HER <
Må man slipe alle skøyter?
Ja, alle typer skøyter må slipes i ny og ne. Uslipte skøyter kan sammenlignes med å gå skitur uten skismøring - det blir ikke like gøy. Vi anbefaler også å slipe en radieslip på alle nye skøyter og å oppdatere denne minst en gang hver sesong om man spiller mye.
Du kan alltid slipe skøyter hos oss i våre åpningstider. Det kreves ingen timebestilling, så det er bare å komme innom. Ved mye pågang eller større oppgaver kan du måtte hente skøytene en annen dag - dette avtales da mellom deg og våre butikkansatte.
Les mer om sliping av skøyter HER <
Hvordan tar jeg best vare på skøytene mine?
For å få skøytene til å vare lengst mulig er det ett ord som er viktigtere enn noe annet: tørking.
Ved å sørge for at skøytene får tørket mest mulig mellom hver økt forlenger du levetiden betraktelig. Sett dem gjerne på et tørt sted med god lufting og ta ut sålene. Dette gjør også at naglene ikke ruster like lett.
Det finnes også noen få enkle grep som kan gi skøyta nytt liv: bytte lisser, fikse rustne nagler og bytte ut ødelagte lissehull kan få en sliten skøyte til å føles mye nye. På vårt verksted har vi også en desinfeksjonsspray spesielt tilpasset skøyter. Stikk innom, så kan vi freshe opp skøytene dine litt!