Favoritter

Laster inn favoritter

""

Guide: Velg riktige keeperhansker

Usikker på hvilke keeperhansker du bør velge? Hva er forskjellen på såkalte Flat Palm- og Negative Cut-hansker? Her er vår keeperhanskeguide.

I likhet med fotballsko er utvalget av keeperhansker stort, og det kan være vanskelig å finne ut hvilke hansker som passer best til deg og ditt bruk. Men for å gjøre det enklere for deg, skilles det mellom tre hovedtyper keeperhansker; disse kalles Flat Palm, Negative Cut og Roll Finger. De ulike leverandørene har forskjellige navn på disse, men måten hanskene er bygd opp er den samme innenfor disse kategoriene. Hovedforskjellen er måten hanskene er sydd sammen på, som igjen gir hanskene ulike egenskaper.

Se hele vårt utvalg av keeperhansker

Flat Palm

Dette er den tradisjonelle og klassiske keeperhansketypen. Her går sømmene i ytterkanten av gripeflaten. Disse hanskene sitter ikke like tett på hendene som Negative Cut- og Roll Finger-hansker. Fordelen er at de gir større kontakt- og gripeflate. Dette gjør også at de ser større ut enn de andre typene. Flat Palm-hansker krever noe bedre grepsteknikk.

Negative Cut

Keeperhansker av typen Negative Cut kjennetegnes enklest ved at sømmene er på innsiden av hanskene. Dette gjør at hansken sitter enda tettere rundt fingrene, noe som gir god kontakt med ballen. Keepere med tynne fingre vil ofte oppleve at Negative Cut-hansker sitter bedre på hendene. Disse hanskene er også populære blant keepere med god grepsteknikk.

Se vårt utvalg av Negative Cut-hansker her

Roll Finger

Roll Finger-hansker er en relativt ny type keeperhansker. Her er grepsflatematerialet sydd rundt fingrene. Dette gir fingrene et avrundet utseende, derav navnet Roll Finger. Dette gir også en tettsittende hanske som gir god kontakt med ballen både i grepsfasen og ved utkast. Denne typen hansker krever ikke de samme tekniske grepsegenskapene som Flat Palm og Negative Cut.

Innenfor de ulike merkene finner vi også hansker med fingerbeskyttelse. Dette er plastskinner som stiver av fingerleddene, slik at de ikke bøyes bakover. Dette er ofte foretrukket blant de minste, da det gir ekstra styrke i grepet og forhindrer hyperekstensjon i fingerleddet. På den negative siden fører det til at hanskene er veldig stive og gir lite rom for bevegelse. De ulike merkene har sine egne navn på dette. For eksempel kaller adidas disse «Fingersave» mens Reusch bruker navnet «Ortho-Tec.»

Hansker med fingerbeskyttelse er en smakssak. Flere mener at de som ikke er fullt utvokst bør bruke hansker uten fingerbeskyttelse, da det gir bedre grepsteknisk trening.

Se vårt utvalg av hansker med fingerbeskyttelse her


Kvalitet og slitestyrke

Hos oss finner du keeperhansker i alle prisklasser, fra under hundrelappen til 1 600 kr. Den store forskjellen fra dyrere hansker til de billigere variantene er latexen på hanskens grepside. De dyrere hanskene har mykere og tykkere latex. Dette gir bedre grep og demper kraften i ballen mer enn billigere hansker. På den negative siden er slitestyrken dårligere og levetiden noe kortere. Billigere hansker har ofte mer gummi i latexen. Det gir litt dårligere grep, men slitestyrken er vesentlig bedre. Det er også verdt å nevne at kunstgress sliter betraktelig mer på hanskene enn andre typer underlag. Hanskene bør derfor ikke dras langs underlaget med mindre det er ytterst nødvendig.

Vi anbefaler alle keepere å ha to par keeperhansker. Ett til treningsbruk og et eget par til kampbruk, slik at disse ikke slites i stykker gjennom daglig bruk.

Værforhold og underlag

Her i Norge er vi ikke bortskjemt med sol og grønne gressbaner sesongen gjennom, da er det hensiktsmessig med egne hansketyper tilpasset ulike vær- og baneforhold. De aller fleste hansker er godt egnet til gressbaner og solfylte dager, men heldigvis finnes det også hansker som er bedre tilpasset våte forhold. Uhlsport og Reusch er ledende på dette feltet. På innpakningen av deres hansker finner vi et scoringssystem, som rangerer hanskenes egenskaper ut i fra ulike værforhold, slitestyrke og absorbsjonsevne.

Som tidligere nevnt sliter kunstgress enda mer på hanskene enn andre typer underlag. Derfor er det ekstra viktig å behandle hanskene med omhu, og ikke skrape de langs kunstgresset. Lær deg enkle teknikker som for eksempel å reise deg opp med nevene, og ikke håndflatene. Dersom du er på jakt etter en egen kunstgresshanske anbefaler vi mer slitesterke hansker, da disse holder lenger. Hansker med grovere latex tåler også kunstgress bedre.

Vedlikehold

For bedre holdbarhet på hanskene dine, bør du ta godt vare på de. Hanskens latex bør berøre underlaget minst mulig, da det sliter i stykker materialet. Dette fører til at grepet blir dårligere, og en keeperhanske med slitt grep er i praksis ubrukelig. For å forhindre dette bør du også vaske og rense hanskene av og til. Skyll hanskene i lunket vann tilsatt enten mild såpe eller rensemiddel utviklet for keeperhansker. Flere leverandører produserer slike rensemiddel, som du finner HER.  La såpen trekke inn i materialet før du skånsomt masserer hansken. IKKE vri den opp, da dette ødelegger latexen. Dette gjentas opptil et par ganger, avhengig av behov. La hanskene tørke i romtemperatur. Hanskene skal ikke utsettes for direkte varme, da dette ødelegger latexen. Direkte sollys er heller ikke å anbefale, det tørker også ut hanskene. Ikke la hanskene ligge i baggen etter trening eller kamp. Ta de ut og la de ligge og lufttørke i et mørkt rom.

Størrelsesguide

Når det kommer til størrelse på hanskene dine er dette vanskelig å si konkret hva som er korrekt. Det er individuelle oppfatninger av hva som kjennes behagelig ut, og størrelsen på nevene kan være forskjellig, selv om lengden på fingrene er lik. Størrelser kan også variere mellom de ulike typene cuts og fra leverandør til leverandør. Som en generell regel kan du måle lengden på pekefingeren din. Dersom du ligger mellom to størrelser, rund oppover. Det er vanlig at både barn og voksne bruker en størrelse som er litt lenger i tuppen.

Vi anbefaler alle som er usikre til å prøve hansker for å finne riktig størrelse, dersom dere har mulighet.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.