Favoritter

Laster inn favoritter

Guide: FIFA-godkjente fotballer

Hva betyr egentlig FIFA-merkene vi ofte ser på fotballer? Vi ser nærmere på kvalitetsmerkene FIFA Quality PRO og FIFA Quality.


Ifølge FIFA skal en fotball respondere på lik måte uansett hvordan eller når den blir sparket, det seg være i det 90. minutt eller rett fra avspark. Hvis ikke vil det være urettferdig for spillerne og frustrerende for supporterne. Dette er utgangspunktet eller konseptet bak FIFAs kvalitetstesting av fotballer.


The FIFA Quality Concept for Footballs er et testprogram for utendørs-, futsal- og beachfotballer som ble introdusert i 1996 for å harmonisere og forbedre kvaliteten på fotballen det spilles med. Med tanke på at fotballen er i konstant utvikling tar programmet sikte på å møte kravene til det moderne fotballspillet til enhver tid.


Ut med FIFA APPROVED og FIFA INSPECTED

I 2015 gjorde FIFA endringer i sitt testprogram og byttet ut merkene FIFA APPROVED og FIFA INSPECTED med de nye merkene FIFA QUALITY PRO og FIFA QUALITY. I praksis er det ingen store endringer, så kort oppsummert betyr endringene følgende:


FIFA INSPECTED har blitt til FIFA QUALITY
FIFA APPROVED har blitt til FIFA QUALITY PRO


Hvordan får en fotball kvalitetsmerket FIFA Quality eller FIFA Quality PRO?

Jo, gjennom grundig laboratoriumtesting fra FIFA blir fotballer utsatt for enda tøffere forhold enn hva de blir utsatt for i en vanlig fotballkamp. Kun fotballer som har gjennomgått og fått godkjent disse testene får en av FIFAs kvalitetsmerker FIFA QUALITY, eller den høyere standarden FIFA QUALITY PRO. I alle internasjonale kamper i regi av FIFA må ballene bære et av FIFA-merkene FIFA QUALITY PRO, FIFA QUALITY eller IMS - International Matchball Standard-merket. Dermed kan alle, det seg være de profesjonelle eller guttene på løkka, forsikre seg om at fotballer med et av FIFA-merkene er en fotball av topp kvalitet.


Se hele vårt utvalg av fotballer til utendørsbruk her >


Slik får en fotball FIFA QUALITY-merket

En fotball må gjennomgå seks tester for å få FIFA QUALITY-merket. Disse seks testene består av:


1) Ballens vekt

2) Ballens omkrets

3) Ballens rundhet

4) Ballens sprett

5) Ballens vannabsorpsjon

6) Ballens mulighet for å miste lufttrykk


Se alle FIFAs testkriterer i et enkelt og oversiktlig pdf-skjema her


Slik får en fotball FIFA QUALITY PRO-merket

For at en fotball skal få det høyeste merket, FIFA QUALITY PRO, må ballen gjennom de samme testene nevnt ovenfor under enda tøffere forhold, i tillegg til en syvende test:


7) Ballens form og størrelse


Den syvende testen er til for å sikre at ballen opprettholder formen og størrelsen i en hel kamps varighet. Dette blir gjort ved å skyte ballen mot en jernplate 2000 ganger i 50 km/t. Ballen blir kun godkjent dersom alle sømmer og luftventil er uberørt etter testen, og ballens trykk, omkrets og rundhet er uforandret.


Se alle FIFAs testkriterer i et enkelt og oversiktlig pdf-skjema her


Kort oppsummert

FIFA Quality Pro-merket finner du på alle offisielle matchballer og andre toppballer som har vært gjennom og bestått FIFAs syv tester. Fotballer med FIFA Quality Pro-merket brukes i alle internasjonale og nasjonale mesterskap, turneringer og ligaer, og finnes normalt i prisklassen 600 - 1 400 kr.


FIFA Quality-merket vil du kunne finne på match- og treningsballer, men er noe lavere rangert og har bestått FIFAs seks tester. Fotballer med FIFA Quality-merket finner du normalt i prisklassen 400 - 600 kr.


HUSK! Det er ingen regler uten unntak. Hold derfor utkikk etter FIFAs kvalitetsmerking neste gang du skal gå til innkjøp av fotballer.

Nyhetsbrev

Hver uke sender vi ut nyheter, tips og annen informasjon gjennom vårt nyhetsbrev. Vil du være først ute?

Torshov Sport har over 80 års historie, og er landets råeste spesialist innenfor fotball, løp, hockey og klubbhandel. Torshov Sport har fire spesialbutikker på Torshov i Oslo, samt butikker i Tromsø, Bergen, Drammen, Sandvika Storsenter og Fredrikstad med fokus på fotball, klubb, løp, hockey og hallidretter.