Torshov Sport Løp
MENU

Våre 6 beste motivasjonstips

I en travel hverdag kan det for mange skorte på både tid og krefter til trening. Torshov Sport Runners-løperne Sigrid Jervell Våg, Andreas Grøgaard og Nicoline Baartvedt deler her sine beste motivasjonstips, slik at denne høsten kan bli din beste løpehøst noensinne.


1. Bruk pulsklokke og mobilapper

 

Det finnes en rekke mobilapper på markedet som hjelper deg med å holde oversikt over treningen du legger ned. Slike apper kan være fine fordi de har en rekke ulike funksjoner du kan bruke for å motivere deg underveis. De minner deg også på hvor mye trening du allerede har tilbakelagt, og kan gi deg beskjed når du når selvbestemte mål.

 

Noen apper fungerer også som «sosiale nettverk» der du kan konkurrere med både kjente og ukjente på strekningene du tilbakelegger.

 

Et søk på «running» i App Store eller Google Play gir mange gode alternativer. Pulsklokken registrerer mye av dataene, mens appen gir deg god oversikt på mobilen.

torshov-sport-runnners-motivasjon5

– Jeg liker å benytte meg av Strava. Her kommer løypen du har løpt opp, og du kan se andre som har løpt samme strekning. Dessuten kan du skrive inn kommentarer til økta, og laste opp bilder du har tatt underveis. Jeg synes denne er prima, sier Sigrid Jervell Våg.

 

Ikke overdriv

Andreas Grøgaard er enig i at apper kan være veldig motiverende, men råder til å unngå «total kvantifisering av treningen». Selv om det kan være nyttig å følge med på pulsen og se hvor langt du har løpt, kan det også virke mot sin hensikt å bli for fokusert på puls, kilometertid, avstand og konkrete tidsmål. Det passer ikke for alle å bruke apper.

torshov-sport-runnners-motivasjon7

– Mål heller da prestasjonen din utfra de underliggende prosessene som ligger til grunn for det endelige resultatet, er hans råd.

 

– Fokuser på løpeprosessen i seg selv. Prøv å løpe best mulig – med avslappet skulderparti, blikket rett frem, stolt holdning, kort kontakttid med underlaget og snert i steget. Med kontinuitet i treningen og fokus på løpsprosessen, vil resultatene følge naturlig.

 

2. Lek mer!

Legg inn morsomme elementer og gi deg selv oppgaver. Sigrid synes det er viktig å gjøre øktene varierte og morsomme. Hun anbefaler å kjenne litt på dagsformen og velge formen på det man skal gjøre ut fra lyst.

 

– Jeg har ofte en viss formening om hvordan totalbelastningen skal være i løpet av økta. Men motivasjonen og dagformen bestemmer hvordan jeg skal løpe intervalløkta – om jeg f.eks. velger 3 x 8 min eller 3 x 10 45/15.

 

Sigrid synes Andreas’ forslag om å konsentrere seg om oppgaver man kan gjøre underveis i økta er en veldig god idé.

torshov-sport-runnners-motivasjon4

– Det kan være ting du har valgt å forbedre deg i. For meg er dette for eksempel ofte å trene på å løpe med kortere steg og raskere frekvens. Eller så kan tema være at du skal gjøre litt teknikkøvelser, eller øve på sprint. Jeg liker også av og til å legge inn litt løpsspesifikk styrketrening i Tufteparken før jeg begynner eller avslutter økta.

 

– Det å gi deg selv oppgaver underveis, gjør at du glemmer at du egentlig syntes det var litt ork å trene.

 

3. Hør på podcast

Gode podcaster er med på å gjøre at Andreas gleder seg ekstra til hver treningsøkt. Det får han til å glemme at han faktisk skal ut og svette.

 

– Jeg vil anbefale en podcast som er artig (f.eks. Radioresepsjonen, Misjonen), lærerik (f.eks. Ekko, Dagsnytt 18) eller av personlig interesse, som for meg blir at den handler om sport (f.eks Football Weekly, Heia Foppal, VGSporten, Maratonpodden). Slik er det lettere å sette av tid til treningen, og du føler at du «slår to fluer i en smekk».

 

– Og så kan du, som i mitt tilfelle, glede deg til en løpeøkt ene og alene fordi du gleder til å høre den neste episoden av podcasten.

torshov-sport-runnners-motivasjon1

4. Ha utstyret i orden

Det kan være en bøyg å dra ut og løpe dersom du vet at du egentlig burde ha byttet ut både sko og treningstøy for lenge siden. Dempingen i skoene er «død», treningstrøya lukter surt og du føler deg rett og slett ufresh.

 

Da kan det være en god idé å gjøre alvor av å skaffe seg noe nytt.

 

– Spesielt riktig skotøy er både motiverende og skadeforebyggende, samtidig som det skaper den ettertraktede godfølelsen underveis i økta, fremhever Andreas.

 

5. Tren sammen med andre

– Min erfaring er at man blir i best form hvis man løper sammen med noen. Velg noen som kan pushe deg litt. Sammen med andre får man dekket en kvalitetsøkt i en sosial setting. Løpegruppa på onsdager med Torshov Sport er et godt eksempel, sier Sigrid.

 

Meld deg inn i Torshov Sport Løpegruppe på Facebook

 

Nicoline Baartvedt er veldig glad i å trene og sliter sjelden med motivasjonen, men hun kan ha tunge dager som alle andre. Hun også mener det da kan være fint å avtale å løpe med noen.

 

– Det er gøy og sosialt å trene med andre. På en tung dag kan det gjøre at man får andre ting å tenkte på underveis i økten enn bare sine egne, negative tanker.

 

Om man ikke har muligheten til å få trent sammen med andre, er Nicolines tips å gjøre seg ferdig med treningen med en gang man får muligheten.

 

– På den måten får du unnagjort det du har gruet deg til med én gang, og kan nyte den gode følelsen av å «ha klart det» hele resten av dagen. Det gir en skikkelig god følelse, sier Nicoline.

 

Et av hennes beste tips er å prøve å flytte fokus fra at det er vanskelig å komme seg ut og trene, over til godfølelsen man får etter at man har klart å gjennomføre noe man så på som uoverkommelig.

tips-til-nye-joggesko

– Det er utrolig deilig å klare å finne frem til den før trening. Og man må bare gjøre det! Ikke tenke på hvor deilig det hadde vært å sette seg ned foran tv-en etter jobb. Tenk heller på hvor mye deiligere det er å slappe av etter treningen man hadde planlagt. Da kan man legge seg med god samvittighet og sove skikkelig godt.

 

6. Sett deg delmål

Som Nicoline påpeker, er det å oppnå den gode mestringsfølelsen av å ha klart noe man kanskje ikke trodde man skulle klare på forhånd, noe av det aller beste med det å drive med trening. Og jo mer mestringsfølelse, desto lettere er det å komme seg ut på trening neste gang. Dette gjelder på flere nivåer.

 

Sigrid opplever at det er utrolig effektivt å sette seg delmål underveis i perioden til det store målet. Enten om det er en stor konkurranse eller bare det å komme seg i litt bedre form.

 

Det gir mestringsfølelse å se at du oppnår små mål på veien. De hjelper deg i tillegg å ta riktige avgjørelser underveis mot det store målet.

 

Et eksempel på et godt delmål kan være å klare å prioritere to løpeøkter ukentlig. Det overordnede målet (f.eks. å løpe på under 60 min på distansen 10 for Grete under Oslo Maraton) kan virke fjernt og langt fram i tid. For å oppnå målet ditt er det visse arbeidsoppgaver og ferdigheter du må forbedre. Delmål er en god måte å sette dette i system på.

 

Torshov Sport Runners

Torshov Sport startet løpebutikk våren 2014 og har som mål å tilby løpere de beste løpeskoene og tekstilene fra kjente leverandører. Ambassadørene i Torshov Sport Runners skal bidra med testing av produkter og inspirere andre løpere på fellestreninger. Teamet vil delta på mange små og store løp gjennom sesongen. Sentrumsløpet og Oslo Maraton er viktige konkurranser.

Lukk
1300,- igjen til gratis frakt!
0 av 1300

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.