Torshov Sport Løp
MENU
Grimstad Maraton 2017 | Andreas Grøgaard

IMPONERTE: Andreas Grøgaard først i mål under Grimstad Maraton 2017. På føttene? Nike Zoom Fly!

ANMELDELSE: Nike Zoom Fly

– En formel 1-utgave for hele familien

Nike Zoom Fly setter en ny standard for hva man kan forvente seg av en løpesko. Endelig kan en sikker og familievennlig løpesko stille på lik linje med de raskeste formel 1-utgavene.


Andreas Grøgaard
Publisert: fredag 30 juni 2017


Nike Zoom Fly er den mest spennende nyheten for løpere på årevis! Dette er treningsmodellen i det sagnomsuste og inspirerende ”Breaking2”-prosjektet, der Nike viste en hel verden at det faktisk vil være mulig å bryte totimersgrensen på maraton. Hypen rundt skoen bygger på den innovative og banebrytende teknologien med en innstøpt karbon-tilført nylonplate i hele skoens lengde, liggende på en seng av skånsomt og støtdempende Lunarlon-materiale.

Nike-Zoom-Fly-a

Skoens egenskaper gjør at den kan defineres som både en solid mengdetreningssko og en ren konkurransesko. Nikes geniale nyvinning består av en Lunarlon-såle, som er svært myk og gir utrolig god støtdemping. Over dette materialet har man støpt inn en i karbon-tilført nylonplate i hele skoens lengde. Platen er veldig stiv og gir eksepsjonell respons ved økt belastning. Denne geniale konstruksjonen gir løperen følelsen av å løpe i et hoppeslått, der man får skånsom støtdemping i hvert steg, samtidig som man lett får til en rask stegavvikling med høy ”energy return”. Med andre ord: Trykket du legger ned i hvert steg videreføres til det neste.

nike-zoom-fly-g

Passformen er også enestående. Overdelen består av et luftig og fjærlett mesh-materiale. Dette er sømløst, og holdes på plass av ultralette flywire-kabler (lissesystemet). Denne løsningen gjør at den syltynne, asymmetriske tungen legger seg som et lett blad over vristen. Samtidig formes hele overdelen med jevn og behagelig snøring. Slik sikres ”setebeltet” for høy fart og mye kraft i ulike retninger, uten at foten føles fastklemt eller innestengt. Skoen kjennes derimot som en del av foten. Materialet er svært luftig og designet for å bidra til nedkjøling av føttene utover i løpeøkten. Basert på tanken om å få maksimalt utbytte av kraften i ståretåa når man lander på forfoten i høy fart, er også tåboksen i Nike Zoom Fly relativt romslig.

nike-zoom-fly-f

Yttersålen er ikke spesielt mønstret, men består av slitesterk gummi. Denne legger til rette for drømmescenariet med ”spikerfeste og superglid”: Følelsen av at all energi går i lengderetning. Skoen faller derfor naturligvis innenfor Nikes ”run faster”-sortiment. Ved første øyekast kan skoen virke høy og uvant tykk i sålen. Det er den også, med 33mm i hælen og 23mm i forfoten, og dermed 10mm drop. I det man trer den på foten, vil man mest sannsynlig også innse at dette er noe helt nytt og spesielt. Skoen er konstruert slik at man naturlig lener seg fremover. Skoen legger opp til en fin rull og flyt i steget, og med den usedvanlig responsive nylonplaten i mellomsålen, har løperen lettere for å få til en effektiv stegavvikling. Det mest oppsiktsvekkende er at dette gjelder uavhengig av fart. Endelig kan en sikker og familievennlig løpesko få stille på lik linje med de raskeste racerne. Nike Zoom Fly lever opp til hypen: Det er en formel 1-utgave for hele familien. Mannen i gata får plutselig følelsen av å være en proff eliteløper.

nike-zoom-fly-e

Skoen er ideell for alle typer løpere med et nøytralt steg. Sko-kjennere vil kunne sammenligne dempingen med enkelte Hoka-sko. Nike Zoom Fly er dog vesentlig stivere og mer stabil, og betydelig mer responsiv. Som maratonløper har derfor dette blitt min favorittsko – til alle typer økter! Jeg nyter godt av skånsomheten og dempingen ved rolige langturer. Jeg nyter løpsfølelsen, den effektive stegavviklingen og responsen ved langkjøringer, terskeltrening og intervalldrag. I maratonkonkurranse har jeg dratt nytte av alle egenskapene samtidig. For første gang har jeg løpt et maraton og vært tilnærmet upåvirket i muskulaturen. Dette ga også en mental ruseffekt. Mange skal legge ned et solid treningsgrunnlag frem mot årets store mål, som for eksempel en distanse i Oslo Maraton i september, et lignende arrangement i utlandet, eller mindre lokale løpestevner.

Uavhengig av distanse eller ambisjoner, jeg unner alle en utgave av Nike Zoom Fly i sin skopark! Etter noen hundre kilometer i skoen, gleder jeg meg allerede til de neste. Det er ikke mange som tar med seg familiebilen på racerbanen for å vise seg frem, kjøre krappe svinger og pushe lave rundetider. Men, hadde Nike Zoom Fly vært en bil, ville det vært den første jeg testet. Skoen gir en aha-opplevelse av egne løpeferdigheter og optimal løpsfølelse! ”FÅ DET PÅ!”

Oppsummering/karakterer:

Type: Mengdetrening/Konkurranse
Vekt: 189 gram (str.39 dame)/248 gram (str.44 herre)
Drop: 10mm

  • Demping: 6
  • Komfort: 5
  • Fart: 5
  • Løpsfølelse: 6

Vurdert av Andreas Grøgaard


Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.