Torshov Sport Løp
MENU

Anmeldelse: Nike Air Zoom Terra Kiger 4 

Spikerfeste og supergli’

Nike Air Zoom Terra Kiger 4 er som en senket jeep i skoverden – en lavdropps terrengsko med glimrende løpsegenskaper i varierende terreng.


Andreas Grøgaard
Publisert: Fredag 27.10.2017


Nike Air Zoom Terra Kiger 4 er en ren ”terrengsko”. Denne kategorien inkluderer sko som skal takle utfordringene man møter i ulendt og sleipt terreng. For mange terrengløpere er grepet den mest kritiske egenskapen ved skoen. Grepet fastslår hvor grovt mønsteret under sålen er, samt hvordan knottene er plassert og i hvilke(n) retning de peker. Nike Air Zoom Terra Kiger 4 har svært grovt mønster, og knotter som peker i tre ulike retninger. Dette gir sikkert grep ved raske retningsforandringer og spikerfeste på myk skogbunn, i vått gress, sumper og på sti. Sålen kan bli en smule glatt på våte steiner og sleipt fjell. Her kan en mykere og mer klebrig gummi være mer egnet, men et slikt mønster vil dessverre ofte være mindre slitesterkt. Sålen på Nike Air Zoom Terra Kiger 4 består av én enkelt plate med ”environmentally preffered rubber”– en alternativ gummi bestående av vegetabilske oljer, som produseres ved en miljøvennlig prosess. Slik sett gir skoen også bokstavelig talt følelsen av at man løper i ett med terrenget og naturen.

Med Air Zoom Terra Kiger 4 senker Nike høydeforskjellen på sålen fra hæl til forfot til 4mm. Som med en gatebil gir ikke effekten nevneverdige estetiske fordeler. Baktanken med en lavdroppssko er å gjøre det enklere for løperen å komme mer frampå foten, få et lavere tyngdepunkt og en raskere stegavvikling. Kroppen skal bruke mindre krefter på støtdempingen, og legge til rette for et mer energieffektivt løpesett. Slik gir Nike Air Zoom Terra Kiger 4 fantastiske ”kjøreegenskaper”. Lavere dropp krever dog mer av legger og akillessene. Behersker man å komme seg litt frem på foten, gir skoen en nydelig løpsfølelse. Dette forsterkes ved at skoen er utstyrt med Zoom Air-puter i forfoten. Sålen tar derfor hovedsakelig av for støt når man lander frem på foten. ”Kjøreegenskapene” og løpsfølelsen gjør at skoen har blitt omtalt som en lavdroppsvariant av Nike Air Zoom Pegasus 34 for terreng.

Terra Kiger 4

Også passformen og lissesystemet er oppdatert i årets utgave av Terra Kiger. Sammenlignet med forrige utgave, som hadde flywires fra topp til tå langs med vristen, har Terra Kiger 4 en slags innebygd hylse uten sømmer, som gir en sokkeaktig passform. Den tradisjonelle tungekonstruksjonen er byttet ut med en foldet og mer tilpasningsdyktig tunge. Hele overdelen snurpes igjen og lukkes rundt vristen ved to flywire-kabler øverst på tungen. Dette utelukker at foten glir eller roterer i skoen. Passformen er fleksibel og vil føles sikker og utrolig behagelig uavhengig av bredden på løperens fotblad. Samlet betegnes dette derfor svært treffende som ”Dynamic Fit”. At tungen er innebygget og lissesystemet veldig skjermet er et genialt trekk. Dette reduserer sjansen for å bli hindret av kvist og andre gjenstander under løpeturen.

Videre består tåboksen av myk, men samtidig substansiell plast rundt tærne. Dette gir god beskyttelse mot uheldige sammenstøt. Den resterende overdelen er av Nikes karakteristiske Flymesh: Et sterkere, lettere og luftigere materiale. Til tross for god fleksibilitet, holdes foten trygt i posisjon gjennom steget. Enkelte løpere vil foretrekke vanntette eller vannavvisende terrengsko. Dette har åpenbare fordeler og ulemper. Vanntette sko (f.eks. utstyrt med Gore-Tex) holder foten tørr. Videre gir den kjærkommen varme når temperaturen er lav, når det blåser eller det er mye og tung nedbør. En slik sko vil dog ikke nødvendigvis være like smidig og slitesterk, og et vanntett membran kan bidra til ekstra vekt sammenlignet med en lettere overdel. Samtidig er det slik at vanntette sko ikke puster like godt. Fuktigheten trer ikke inn i skoen, men slipper heller ikke ut i tilsvarende grad. Flymeshet i Nike Air Zoom Terra Kiger 4 gir en avkjølende og oppfriskende effekt. Har du først blitt våt på føttene, lenses fuktighet, vann og gjørme raskt ut igjen.

Terra Kiger 4 WP 2

Hælkappa er veldig myk og elastisk. Dette gjør skoen nokså ustabil for skjøre ankler. Likevel, den brede tåboksen og sålens gode grep bidrar til både trygghet og stabilitet i forfoten. Egenskapene gir løperen økt selvtillit i høy fart i ulendt terreng. Man får virkelig følelse med underlaget, og erfarer at man løper i ett med terrenget og naturen. Ønsker du ekstra demping eller hovedsakelig lander bak på foten, vil ”broren”, Nike Air Zoom Wildhorse 4 (med Zoom-pute i hælen) være et godt alternativ. Likevel, med Plylon-foam i hele midtsålens lengde, tilbyr Nike Zoom Terra Kiger mest sannsynlig tilstrekkelig med demping til løping i terrenget. I kombinasjon med en senket profil (4mm drop) og lav vekt, er dette en sko som absolutt anbefales løpere som ønsker å ta prøvekjøringen ut i terrenget – uten fartsgrenser og med varierende veidekke, kurver og svinger.

Oppsummering/karakterer: 

Type: Terreng | Vekt: 241 gram (herre str.10) | Drop: 4mm

  • Grep: 5
  • Demping: 3
  • Komfort: 5
  • Fart: 5
  • Løpsfølelse: 5

 
Vurdert av Andreas Grøgaard

Lukk
1300,- igjen til gratis frakt
0 av 1300

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.