Torshov Sport Løp
MENU

ANMELDELSE: Nike Air Zoom Tempo NEXT% Flyknit

Joggesko på steroider

Les anmeldelsen til maratonløper Andreas Grøgaard her.


Andreas Grøgaard
Publisert: Tirsdag 20. oktober 2020


I et nokså nitrist løpeår, kom det endelig et stort høydepunkt med lanseringen av Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit. Allerede på første løpetur opplevde jeg det som en lykkepille av en løpesko. Etter grundig testing står jeg ved fast ved førsteinntrykket. Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit fungerer som valium for dørstokkmila, som koffein for et sløvt hode, som smertestillende for sliten og støl muskulatur, og som balsam for sjelen. Stort nærmere lykkefølelse kommer man ikke i løpesko!

Likevel, som med flere medikamenter, er det relativt varierte oppfatninger av Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit. Hovedårsakene er antageligvis forventninger og bruksområde. Man må ikke forvente at dette er en rimeligere og mer tilgjengelig Alphafly Next%, ei heller at det er en rendyrket konkurransesko. Dette er hverdagsvarianten av Nikes sagnomsuste Alphafly Next%. Det er likevel ikke mye hverdagslig ved dette kunstverket av en løpesko. Til sitt bruk vil jeg påstå dette foreløpig er så nærme man kommer lykke i en løpesko.

Mellomsålen er nokså spektakulær med 46mm(!) høyde i hælen og 36mm i forfoten. Den består av både det lette og responsive ZoomX under fotbuen og tåballen, samt det fastere og slitesterke React i hælen. Videre har Nike ”ladet” sålen under forfoten med Air pods. På toppen av dette imponerende reisverket er det plassert en stiv nylonplate. Det gir en helt særegen løpsfølelse og respons fra underlaget. Nylonplaten er ikke like stiv som karbonplater, men i kombinasjon med den lette og fyldige sålen, anretter Nike en treretters av skånsomhet, løpsfølelse og respons. Slik blir Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit en joggesko på steroider!

Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit er, til tross for sin høyhælte konstruksjon, overraskende stabil. Spesielt tre egenskaper sørger for dette: Bredden under tåballen, mønsteret i sålen og den faste overdelen

Overdelen består av det sokkelignende og sømløse materialet Flyknit. Passform er svært individuelt betinget, og burde derfor kategoriseres fremfor å rangeres. Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit er således en sko man absolutt burde teste på foten før man kjøper den. Selv opplever jeg Flyknit svært tilpasningsdyktig og fleksibelt. Andre vil muligens oppleve det en smule tettsittende og ubehagelig. Det kan i det minste heves over tvil at materialet er luftig! Holder du skoen i hånden kan du se rett gjennom overdelen.

Er du av dem som gjerne knytter skoene svært stramt – i håp om at den skal sitte klistret til foten – samtidig som du kjenner på ubehaget av lissene som skjærer mot vristen? For å ivareta komforten har Nike arrangert et asymmetrisk lissesystem. Slik fordeles trykket fra lissene på en enkel, men genial måte over vristen. Disse ”sikkerhetsbeltene” er uvanlig korte – samtidig akkurat lange nok. For hva skal man egentlig med lengre lisser? De skal jo gjøre fungere som sikkerhetsbelter, ikke snubletråder.

Overdelen sitter også ganske tight rundt hælen. Komforten her ivaretas ved en tynn polstring rundt akilles. Skoen er ”true to size”, men burde som nevnt testes for individuelle ønsker og behov.

Til tross for en fjærlett overdel, må det nevnes at Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit ikke er en lettvektssko. Her går rett og slett skånsomt dempesystem og slitesterk gummi litt på bekostning av vekt. Men, som tidligere nevnt, alt til sitt bruk! Yttersålen er utformet med det særegne mønsteret som hos Alphafly Next%. Dette gir oppsiktsvekkende godt grep på både tørr, våt og løvdekket asfalt, samt trygghet i krappe svinger. Gummien fremstår også svært slitesterk og holdbar.

Samlet gjør disse egenskapene skoen egnet til all slags type løping på asfalt, grus, tartan og tredemølle. Den har skånsomheten og holdbarheten til React Infinity Run for restitusjonsjogging og langturer. Videre har den smidigheten til Pegasus Turbo 2 for god løpsfølelse, samt responsitiviteten til Zoom Fly 3 for løping i moderat til høy hastighet. Nike Air Zoom Tempo Next% Flyknit er likevel litt for tung og ustabil i 5km-fart og raskere. Den egner seg dermed ikke som en ren konkurransesko på kortere distanser. Dette er en joggesko på steroider!

Oppsummering/karakterer:
Type: Intervall/Mengdetrening
Vekt: 279 gram (str. 43 herre) / 225 gram (str. 38 dame)
Drop: 10mm (46 mm(!) / 36 mm)

Demping: 6
Komfort: 5
Fart: 5
Løpsfølelse: 6

Vurdert av: Andreas Grøgaard

Lukk
1300,- igjen til gratis frakt!
0 av 1300

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.