Torshov Sport Hockey
MENU

Guide: Dette bør du vite om rulleskøyter

I motsetning til hva mange tror er det ikke bare det estetiske som skiller rulleskøyter fra hverandre. Rulleskøyter er i likhet med vanlige hockeyskøyter utviklet til forskjellige formål og bruksområder, og det er derfor mange faktorer som bør overveies når man skal investere i et par. Denne guiden er mente å gjøre rede for de viktigste av disse.


 Først, la oss begynne med det enkleste. Det brede spektret av modeller kan ofte kuttes ned til tre hovedkategorier. Disse er igjen basert på utøverens ferdighetsnivå: øverst har man de som er designet for de erfarne, nederst de som er beregnet for nybegynnere, og der i mellom de som er ment for mellomsjiktet. For nybegynnere vil modellene som oftest ha en ramme av plast med smalere hjul og en enklere type hjullager. Om man så går videre opp i pris- og ferdighetsklasse vil man få bedre komponenter, noe som igjen inkluderer kvaliteten på rammen, hjullagre, hjul og passform. I likhet med alt annet utstyr man eier er tommelfingerregelen at skøyten bør matche ferdighetsnivået. Vi anbefaler derfor at man investerer i en skøyte som matcher ens ferdighetsnivå for å få mest mulig ut av produktet, eller eventuelt vurdere å gå opp en klasse, slik at man har noe å strekke seg etter.

guide-til-rulleskoyte-bilde

Innerfôr

Hva skøyten er foret med har mye å si for dens helhetlige inntrykk. Har man noe som ikke sitter godt på foten kommer man heller ikke til å få en behagelig opplevelse, ei heller få det beste ut av skøyten for den saks skyld.

guide-til-rulleskoyte-bilde-1

Rammeverk

Rammeverket på rulleskøytene består stort sett av enten plast, aluminium eller karbon. Når det på sin side kommer til hva som definerer en kvalitetsramme er det tre ting man bør se etter: vekt, stivhet og durabilitet. Hver én av disse karakteristikkene tilskrives igjen i stor grad av materialet som utgjør rammen, og kvaliteten på rammen henger derfor i stor grad sammen med valg av materiale.

guide-til-rulleskoyte-bilde-2

Hjul

De aller fleste hjul laget på denne av millenniet er konstruert av polyuretan. Fordelen med dette fremfor plast – som var det vanligste på 80- og 90-tallet – var at plast hadde en lei tendens til å krakelere og gå i stykker. Det finnes et bredt spekter av hjultyper, og hvilke som passer best for akkurat deg avhenger helt og holdent av hvilke preferanser du har. Uavhengig av dette, er det fire sjekkpunkter å gå i gjennom for å finne hvilket hjul som passer deg: størrelse, durometervurdering (hardhet), preferert skøyteteknikk og form.

 

Med deg sagt, har så og si alle inlineskøyter med hockeypassform en hjuldiameter på mellom 72 og 80 mm. Det er derfor viktig å sjekke spesifikasjonene på skøytene du har dersom du må bytte hjul, da forskjellige leverandører har forskjellige konfigurasjoner og størrelser på hjulene.guide-til-rulleskoyte-bilde-3Hjullager

Hjullagre er en høyst nødvendig og særdeles viktig del av skøyten, da de både avgjør komforten på turen, og evnen til å oppnå store hastigheter. Grunnen til dette er at hjullagre reduserer friksjonen som oppstår mellom det bevegelige hjulet og den fastmonterte rammen. Om du skulle ha behov for å skifte hjullagrene er det en del ting du må vite før du setter i gang. Det første, og muligens viktigste, er å vite hvilken størrelse som passer til skøyten. De aller fleste skøyter benytter seg av hjullagre på 8 mm, og alle hjul trenger to stykker for å fungere optimalt. Det vil altså si at man trenger en pakke på 16 stykk om man skal bytte på alle 8 hjul. Det andre man bør vite er at alle moderne hjullagre benytter seg av det standardiserte ABEC-systemet. ABEC-skalaen går fra 1-9, og dess høyere nummering, jo bedre presisjon.

guide-til-rulleskoyte-bilde-4

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.